Legea care elimină pensiile speciale pentru parlamentari, adoptată luni de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului a fost promulgată, miercuri, de președintele Klaus Iohannis. Legea poate fi contestată acum doar la Curtea Constituțională.
Administrația Prezidențială a anunțat că legea care elimină pensiile speciale pentru aleșii din Parlament a fost promulgată, astfel că poate intra în vigoare, dacă nu va fi contestată la CCR. Legea a fost votată, luni, de plenul Parlamentului, cu 382 de voturi pentru și trei abțineri.
Liderii deputaților și senatorilor din PSD și PNL au arătat, luni, în plen, că eliminarea pensiilor speciale este absolut necesară pentru accesarea fondurilor alocate prin PNRR, dar și pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, bazat pe contributivitate și fără discriminări. De altfel, reformarea sistemului de pensii este o măsură cerută cu insistență de la Bruxelles.
În prezent, 841 de foști parlamentari beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă, așa cum sunt denumite oficial pensiile speciale ale deputaților și senatorilor. Liderii din opoziție au declarat că numărul parlamentarilor speciali este reprezentat de 0,7% din cel al specialilor din țara noastră, astfel că problema pensiilor speciale nu este, nici pe departe, rezolvată. În plus, există numeroși foști parlamentari, care au anunțat deja acțiuni în instanță împotriva acestor prevederi.
M. Nedelcu