-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:18
No menu items!

Legea carantinei scârțâie din toate încheieturile! Instanțele trimit infectații acasă, iar DSP-urile sunt acuzate de abuz (Practică judiciară)

spot_img

Au început să apară primele contestații împotriva măsurilor de carantinare și izolare dispuse de DSP potrivit Legii nr. 136/2020, anunță pe Facebook avocatul Adrian Toni Neacșu și face publice primele decizii prin care instanțele dau dreptate persoanelor infectate cu Sars-CoV-2. Mai jos, în articol, pot fi accesate motivările instanțelor de judecată. Avocatul Toni Neacșu atrage atenția că cererea DSP ca Poliția să-i ducă pe oameni cu forța în spitale are încadrare penală: instigare la săvârșirea unor infracțiuni grave de către polițiști, în primul rând lipsire de libertate în mod ilegal, represiune nedreaptă și abuz în serviciu.

 
Primele trei sentințe care desființează măsurile de carantinare s-au înregistrat la Târgu Mureș, Mediaș și Galați, alte două procese de la Suceava și Găești fiind nefavorabile reclamanților.
În fiecare dintre contestațiile admise de instanțe, judecătorii au considerat că DSP nu și-a îndeplinit misiunea.
În cazul unui român grav bolnav care a revenit din Suedia doar pentru a îndeplini formalități legate de documentele de identitate, instanța a observat că DSP a luat decizia carantinării pe baza unei liste depășite privind rata de infectare din statele Europei. Iar o fetiță asimptomatică ar fi trebuit să râmână, în opinia instanței, în izolare alături de mama sa. În fiecare dintre situații, instanța a arătat că DSP nu a ținut cont de situația particulară a persoanei pentru care a fost dispusă carantina
 
Motivările sunt disponibile aici:
 

Judecătorii apreciază că se impune analizarea cu mai multă profunzime a fiecărui caz în parte şi dispunerea măsurii izolării la domiciliu sau în spital, după împrejurările specifice, mai ales în actualele condiţii în care răspândirea noului coronavirus în România se află pe un trend ascendent.

„Nu în ultimul rând, deşi nu este un argument juridic, instanţa are în vedere şi tendinţa constatată la momentul pronunţării hotărârii în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului în România, această tendinţă fiind pe un trend ascendent îngrijorător. În acest context, este de notorietate capacitatea logistică redusă a unităţilor spitaliceşti în România de a putea face faţă unui număr crescând de pacienţi infectaţi cu acest virus, prin aglomerarea acestor spitale cu pacienţi asimptomatici sau cu simptome minore putând fi afectate persoane cu forme mai severe ale bolii care nu vor fi tratate din lipsă de spaţiu sau vor fi tratate necorespunzător din cauza supraaglomerării şi a numărului redus de medici şi alt personal specializat. În acest sens, se impune cu atât mai mult analizarea cu mai multă profunzime fiecărui caz în parte şi dispunerea măsurii izolării la domiciliu sau în spital, după împrejurările fiecărui caz în parte”, se arată în motivarea instanţei de la Galați.

Avocatul Adrian Toni Neacșu atrage atenția și cu privire la comportamentul DSP-urilor care au cerut poliției să-i ducă pe sus la spital pe cei care au refuzat internarea pentru 48 de ore.

„Dacă este reală adresa din acest articol prin care DSP solicită Poliției Capitalei ca „Pentru cei care refuză, (…) să le luați în scris refuzul și să îi însoțiți de îndată la unul dintre spitalele recomandate și să notați spitalul la care au fost conduși” atunci asistăm, din necunoașterea unor norme legale elementare și dispreț pentru regulile statului de drept, la o instigare la săvârșirea unor infracțiuni grave de către polițiști, în primul rând lipsire de libertate în mod ilegal, represiune nedreaptă și abuz în serviciu.
Poliția Română, potrivit legilor în vigoare, nu poate reține decât persoana pe numele căreia există un mandat de reținere, arestare sau executare și nu poate însoți forțat (adică s-o rețină în fapt) o persoană decât în situația strictă a reținerii administratve pentru conducerea la sediu în vederea stabilirii identitații.”, a explicat fostul magistrat.