2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 3:14
No menu items!

Legea bugetului, al șaptelea proiect pentru care Guvernul Orban inteționează asumarea răspunderii. Cand va avea loc

spot_img

Potrivit unor surse liberale citate de G4 Media, Guvernul Orban intenționează să adopte proiectul de buget prin procedura angajării răspunderii. Aceasta ar urma să aibă loc în intervalul dintre Crăciun și Revelion, dacă negocierile cu cu PSD, ALDE, Pro România și UDMR eșuează, scrie 4GMEDIA.

Informația apare în contextul în care marți, premierul Ludovic Orban a declarat că este extrem de important ca bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru anul viitor să fie adoptate până la finalul acestui an, dar a evitat să dea un răspuns clar când a fost întrebat dacă este posibil ca Guvernul să-și asume răspunderea și pentru proiectul de buget pe 2020.

Adoptarea proiectului de buget pe 2020 prin procedura angajării răspunderii ar fi a șaptea intenție, alături de celeleate șase anunțate, de a trece un proiect de lege important sau o serie de măsuri ocolind Parlamentul.

”Foarte probabil să mergem pe varianta angajării răspunderii pe legea bugetului pe anul viitor. Să o facem între Crăciun și Anul Nou. Și asta pentru că vor exista tot felul de alianțe conjuncturale pe proiecte locale care ar măcelări bugetul. Toți vor avea posibilitatea să depună amendamente la proiectul de buget, noi vom prelua ce se va putea. Sigur, există posibilitatea contestării la CCR și depunerea unei moțiuni de cenzură”, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Celelalte șase proiecte de legi pentru care guvernul și-a anunțat deja oficial intenția de a-și angaja răspunderea sunt:

  • Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernului își va angaja în perioada imediat următoare răspunderea pe un (1) pachet de acte normative din economie – modificarea legii plafoanelor bugetare.
  • Guvernul intenționează să-și angajeze răspunderea pe (2) o serie de modificări în domeniul justiției: abrogarea recursului compensatoriu, amânarea pensionării anticipate a magistraților, amânarea intrării în vigoare a majorării perioadei de școlarizare a judecătorilor și procurorilor de la 2 la 4 ani și trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători.
  • Anul viitor, guvernul ia în calcul alte două angajări de răspundere:
  • pentru adoptarea legii privind (3) alegerea primarilor în două tururi și,
  • pentru (4) desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților..
  • În ceea ce privește (5) amendarea OUG 114, aceasta va fi făcută ulterior, până la finalul acestui an, tot prin angajarea răspunderii, au explicat surse politice pentru G4Media.ro
  • Un alt proiect asupra căruia guvernul își va angaja răspunderea, dacă Parlamentul nu va opera modificările solicitate, va fi (6) abrogarea prevederilor OUG 51, care scoate transportul rutier intra-județean privat din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial.