6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:23
No menu items!

Legea antifumat intră în vigoare joi. Cine o va aplica și unde ar trebui să sunați pentru reclamații

spot_img

Legea antifumat (Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun) intră în vigoare joi, 17 martie. Actul normativ interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.

Potrivit legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au explicat, miercuri, într-un comunicat de presă, că, în cadrul acțiunilor prioritare pe care le desfășoară zilnic, conform propriilor competențe legale – acțiuni pentru protejarea vieții, integrității corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalității, asigurarea ordinii publice și salvarea de vieți omenești – Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Poliția Română, Jandarmeria și Poliția de Frontieră vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii antifumat.

“Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către Poliția Locală sau către structurile MAI, mai sus menționate. Recomandăm cetățenilor ca sesizările privind eventualele contravenții privind fumatul în spațiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgență 112, această linie fiind destinată exclusiv urgențelor și situațiilor care pun în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oamenilor”, precizează oficialii IGSU.

În plus, reprezentanții IGSU le atrag atenția administratorilor de firme și responsabililor din instituțiile publice asupra obligațiilor pe care le au pentru a pune în aplicare prevederile acestei legi, mai ales acele norme privind marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

“Reamintim că fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandăm fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de țigări și chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut, la nivel național 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor în ceea ce privește fumatul. Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat și înainte de apariția acestei legi, aspect care va rămâne în atenția noastră și în timpul controalelor executate în teren”, se mai arată în comunicatul IGSU.

R.D.