11.1 C
București
luni, 4 noiembrie 2024 - 20:11
No menu items!

Lecțiile „autoritare” pe care Trump și republicanii vor să le învețe din Ungaria lui Orban

spot_img

Obsesia lui Donald Trump pentru modelul de conducere al lui Viktor Orban ar putea amenința democrația americană în cazul în care fostul președinte va fi reales la Casa Albă, în alegerile din noiembrie, potrivit unei analize publicate de ziarul britanic ”The Independent”.

Analiza pornește de la întâlnirea din martie dintre candidatul republican Donald Trump, a cărui campanie electorală a intrat în viteză maximă, și Viktor Orban, cel care a produs un regres al democrației și libertăților civile din Ungaria, după ce a revenit la putere în 2010.

Orban s-a întâlnit cu Trump, evitând orice întâlnire cu președintele Joe Biden sau cu vicepreședinta Kamala Harris, în pofida faptului că s-a oprit la Washington, unde a vizitat The Heritage Foundation, un ONG conservator influent, în care lucrează mulți foști oficiali ai administrației Trump.

Întâlnirea lor a avut loc cu doar o săptămână înainte de Ziua Națională a Ungariei, când Orban a ținut un discurs în care a condamnat ”lumea occidentală”. ”Ei pornesc războaie, distrug lumi, redesenează granițele țărilor și consumă tot, ca lăcustele. Noi, maghiarii, trăim diferit și vrem să trăim diferit”, a declarat Orban în fața unei mulțimi din Budapesta, potrivit Associated Press.

Detaliile exacte ale discuției dintre Trump și Orban nu sunt clare. Echipa de campanie a lui Trump a publicat o declarație în care descrie conversația lor ca fiind axată pe „o gamă largă de probleme care afectează Ungaria și Statele Unite, inclusiv importanța primordială a unor frontiere puternice și sigure pentru a proteja suveranitatea fiecărei națiuni”.

Cu toate acestea, conversația a decurs în mod clar bine, iar Orban l-a caracterizat pe fostul președinte drept un „bun prieten”. În aceeași zi, premierul ungar a apreciat relatările potrivit cărora lăudat Trump nu va trimite niciun ajutor Ucrainei dacă va fi ales. De asemenea, Trump l-a menționat pe Orban în mai multe declarații, inclusiv într-un discurs din 2023, în care s-a referit în mod eronat la el ca fiind președintele Turciei.

Chiar și dincolo de Trump, Partidul Republican din SUA are o fixație în legătură cu Ungaria și cu guvernul Orban. În 2022, Tucker Carlson, când era realizator la Fox News, s-a concentrat asupra Ungariei, lansând un documentar care prezenta țara drept un model pentru conservatorism. Mai recent, Carlson a făcut o serie de materiale laudative la adresa Kremlinului, inclusiv un interviu cu Vladimir Putin, în care a avut o atitudine pasiv-admirativă, nefiind în stare să îndeplinească funcția unui jurnalist.

Așadar, de ce se înțeleg atât de bine Trump și Orban? Experții afirmă că Trump vrea să aplice metode preluate de la Orban, dacă va fi reales în 2024.

Astfel, Trump și Orban au obiective similare pentru viitoarea ordine mondială – ceea ce îi face gata pentru o alianță, a declarat Robert Benson, analist la Center for American Progress.

”Nu este o coincidență faptul că cineva ca Viktor Orban încearcă să construiască o relație (…) cu Donald Trump, cu republicanii de tip MAGA de pe această parte a Atlanticului. Pentru că ei se văd pe ei înșiși într-o bătălie civilizațională pentru viitorul a ceea ce ei numesc civilizația occidentală. Acest lucru este impregnat de xenofobia anti-imigranți, de naționalismul de dreapta și de clișee despre statul-națiune”, a declarat Benson.

Trump și-a exprimat clar poziția anti-imigrație încă din prima zi a campaniei sale prezidențiale din 2016. În mod similar, dl Orban și-a exprimat opiniile radicale cu privire la imigrație încă din 2015, iar în 2022 a vorbit la Tușnad despre ”amestecarea raselor”.

Kim Scheppele, profesoară de sociologie și afaceri internaționale la Universitatea Princeton, vede relația Trump-Orban într-un alt context: cei doi lideri nu se ocupă de viitorul civilizației, ci sunt „doar niște oportuniști, tranzacționali care caută să încheie o înțelegere oricând se arată ocazia”.

”Unul dintre motivele pentru care ambii iubesc dictatorii și nu le plac organizații precum NATO sau UE este că dictatorii sunt, de asemenea, tranzacționali. Ei nu se așteaptă să le fii loial pentru totdeauna; totul este doar o afacere de moment”, a spus Scheppele.

Atât Trump, cât și Orban și-au exprimat disprețul față de NATO și procedurile din interiorul alianței. Trump a amenințat că va încălca Tratatul, permițând Rusiei să atace statele membre ”care nu plătesc”. Orban a amânat cu 18 luni un vot privind aderarea Suediei, invocând probleme bilaterale.

„Trump admiră o mulțime de dictatori, dar cred că îi admiră pentru că rămân la putere pentru totdeauna, pentru că par atât de puternici, dar asta mai ales pentru că nu au limitări în politica lor externă. Orban devine un model pentru acest tip de politică externă”, a mai spus Scheppele.

Ungaria se află de mulți ani într-un regres democratic, principalele probleme fiind sufocarea presei libere prin mijloace economice și rețelele de corupție care s-au cimentat în jurul puterii și care se alimentează din bani publici și fonduri europene.

În 2022, Parlamentul European a declarat că Ungaria nu mai poate fi numită o democrație deplină, catalogând-o drept „autocrație electorală”. Parlamentarii au exprimat mai multe îngrijorări cu privire la guvernul ungar, inclusiv lipsa pluralismului mediatic, a libertății religioase și a independenței sistemului judiciar.

Anul trecut, Ungaria a adoptat Legea apărării suveranității naționale, pe model putinist, care a autorizat crearea unei noi autorități guvernamentale care poate colecta informații despre orice organizații sau persoane care beneficiază de fonduri străine sau care pot influența dezbaterea publică.

Scheppele califică legea drept un ”monstru autoritarist”. Comisia Europeană a declarat în februarie că legea încalcă legislația Uniunii Europene.

Ce ar putea însemna această alianță dacă Trump este reales? Una din ipoteze este că SUA s-ar putea retrage din mai multe organizații internaționale, dar acest lucru va depinde și de majoritatea din Congres.

Planul conservatorilor din SUA a fost trasat prin Proiectul 2025, un ”manual” pentru următoarea administrație prezidențială, care prevede o serie de acțiuni pentru a susține o potențială președinție republican. Scopul său este de a evita greșelile din 2017, când Trump a preluat pentru prima dată funcția, iar republicanii au fost lamentabil de slab pregătiți.

Una dintre soluțiile din manual este înlocuirea funcționarilor federali presupus imparțiali cu persoane afiliate politic. Wes Coopersmith, coordonatorul Proiectului 2025 din cadrul Heritage Foundation, a declarat că înlocuirea funcționarilor cu oameni ai Partidului Republican, în cazul în care dl Trump va fi ales, ar fi o practică „democratică”.

„Credem că cel mai democratic mod de a conduce administrația este cu oameni care sunt de acord cu președintele, care au votat pentru președinte, care sunt de acord cu politicile sale și care vor să le pună în aplicare”, a declarat Coopersmith.

Succesul lui Orban în fruntea unui guvern autoritar s-a bazat pe „decapitarea” funcției publice și înlocuirea funcționarilor cu aliații săi, ceea ce se reflectă în strategia Proiectului 2025, a declarat Scheppele. ”În 2010, [Orban] a venit și a decapitat serviciul civil, înlocuindu-l cu oamenii săi loiali, a restabilit protecția serviciului civil pentru ei și a capturat birocrația de stat – ceea ce a fost foarte important pentru a rămâne la putere. Acesta este un model pentru Trump”, a concluzionat Scheppele.

T. S.