6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:30
No menu items!

Leancă: Republica Moldova nu intenționează să adere la NATO

spot_img

Potrivit unor sondaje de opinie recente, ideea aderării Republicii Moldova la NATO este susținută de numai 14% dintre cetățenii moldoveni

 Guvernul de la Chişinău a depus jurământul

Republica Moldova nu intenționează să adere la Alianța Nord-Atlantică și își va păstra statutul de neutralitate stipulat de Constituție, a declarat luni premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției ruse de presă ITAR-TASS.

Republica Moldova este o țară neutră. Neutralitatea noastră este un pilon fiabil pentru rezolvarea conflictului transnistrean și eliminarea tuturor temerilor posibile din partea Rusiei pe probleme de securitate. Aceasta este una dintre dovezile practice ale faptului că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană nu reprezintă o amenințare la adresa intereselor de securitate ale Federației Ruse

premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă

Potrivit șefului guvernului moldovean, nu există nicio necesitate ca Republica Moldova să adere la NATO din perspectiva planurilor țării de a adera la UE.

În interviu, Iurie Leancă a pledat de asemenea pentru „dialog cu Rusia și partenerii săi occidentali în această problemă în scopul eliminării tuturor preocupărilor”.

Nu intenționăm să provocăm tensiuni și complicații inutile. Nu suntem interesați de confruntări geopolitice. Nu suntem adepții unei astfel de abordări și așteptăm ca Rusia să facă pași corespunzători în această direcție

Iurie Leancă

Referitor la declarațiile recente ale unor politicieni din Republica Moldova despre nevoia de a adera la NATO, premierul Iurie Leancă a menționat că guvernul de la Chișinău acționează în conformitate cu prevederile Constituției țării.

Avem un guvern de coaliție, iar în guvernele de coaliție pot exista puncte de vedere diferite. Acesta este un proces normal. Acest lucru se întâmplă în toate țările cu un sistem pluralist de guvernare. Este important ca toate verigile puterii să se ghideze după și să respecte prevederile constituționale și legile în vigoare

Iurie Leancă

Republica Moldova își construiește relațiile cu NATO în baza Planului individual de acțiune al Parteneriatului (IPAP), în conformitate cu care militari moldoveni participă la operațiuni de menținere a păcii ale Alianței.

Potrivit unor sondaje de opinie recente, ideea aderării Republicii Moldova la NATO este susținută de numai 14% dintre cetățenii moldoveni. Circa 52% dintre persoanele intervievate consideră neutralitatea cea mai bună opțiune pentru securitatea țării, iar 12% se pronunță pentru aderarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă din CSI (Comunitatea Statelor Independente – toate fostele republici sovietice cu excepția celor trei state baltice și a Georgiei).

C.A.