4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:50
No menu items!

Lazăr laudă Curtea Constituțională, în timp ce Kovesi îi încalcă deciziile

spot_img

În timp ce șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a încălcat Constituția și deciziile Curții Constituționale a României (CCR) – după cum a arătat nu doar Curtea, ci și ministrul justiției, Tudorel Toader, în raportul în baza căruia a cerut revocarea acesteia din funcție -, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a lăudat, miercuri, la bilanțul Parchetului General, CCR și deciziile sale. 

Mai mult, în timp ce Kovesi a generat trei conflicte juridice de natură constituțională într-un singur an, Lazăr a precizat că Parchetul General a urmărit să coopereze „loial” şi „în cadrul legal” cu celelalte puteri. 

Lazăr a lăudat decizia Curţii Constituţionale care a consfinţit faptul că Parchetul General a acţionat în limitele constituţionale atunci când a apreciat că nu există cadru legal care să impună transmiterea către o comisie de anchetă parlamentară a unor dosare penale.

„Pornind de la echilibrul care trebuie să caracterizeze relaţiile dintre puterile statului, Ministerul Public a urmărit să coopereze loial şi în cadrul legal cu celelalte puteri. În acest context, este necesar a fi subliniată intervenţia Curţii Constituţionale care a fost chemată şi în 2017 să soluţioneze conflicte de natură constituţională între diverse alte autorităţi publice şi Ministerul Public. Prin urmare, s-a realizat consacrarea pe cale jurisprudenţială a principiului cooperării loiale şi respectului reciproc între puteri în lumina dispoziţiilor art. 1, alin. 5 din Constituţie. În context, menţionăm cu titlu de exemplu decizia Curţii Constituţionale nr. 611 din 3 octombrie 2017, care a consfinţit că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a acţionat în limitele Constituţiei şi legilor interne atunci când a apreciat că nu există cadru legal care să impună transmiterea către o comisie de anchetă parlamentară a unor dosare penale, indiferent de stadiul acestora„, a spus Lazăr.

De asemenea, procurorul general a susţinut că prevederile constituţionale şi legale asigură, în prezent, independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti. 

„Procurorii se bucură de statutul de magistrat care le conferă în activitatea judiciară respectul şi autoritatea cuvenite, iar, în contrapondere, le atrage şi o mare responsabilitate. Atenţia publică permanent şi uneori insistent orientată către munca procurorilor a impus, alături de responsabilizarea amintită, asumarea unei conduite integre, a unei ţinute etice înalte care să faciliteze acceptarea de către societate fără rezerve a produsului activităţii Ministerului Public. În anul 2017, procurorii şi-au îndeplinit cu profesionalism atribuţiile legale, acţionând pentru apărarea ordinii de drept şi pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Prevederile constituţionale şi legale asigură în prezent, în mod practic şi efectiv, independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor în activitatea judiciară şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti”, a mai spus Lazăr.

R.D.