3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:17
No menu items!

Lazăr Comănescu vizitează Iranul. Componenta economică, în prim-plan

spot_img

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu se va afla într-o vizită în Republica Islamică Iran, de luni până miercuri, fiind însoțit de oficiali din ministerele cu competențe economice și de o delegație de oameni de afaceri, în contextul deschiderii recente promovate de Teheran.

Un comunicat de luni al MAE precizează:

  • Comănescu va fi primit de preşedintele Hassan Rouhani, de preşedintele Parlamentului iranian (Majlis), Ali Larijani și va avea consultări extinse cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.
  • În programul vizitei sunt incluse întrevederi cu miniştrii economiei şi finanţelor; petrolului.
  • Ministrul de Externe va fi însoţit de înalţi oficiali din ministerele cu competențe economice – Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri -, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, precum şi reprezentanți ai mediului de afaceri din România.
  • Comănescu va participa la deschiderea unui Forum economic româno-iranian la Camera de Comerţ, Industrie, Mine şi Agricultură a Republicii Islamice Iran.
  • Agenda discuţiilor bilaterale va include teme legate de relansarea relațiilor politico-diplomatice, cooperarea economică şi sectorială în domeniile de interes comun. Vor fi abordate şi evoluţiile actuale în plan regional şi internaţional, cu accent pe situaţiile de criză din Orientul Mijlociu.
  • Vizita are loc în contextul favorabil deschiderii cooperării politice și economice a comunității internaționale față de Teheran, după intrarea în vigoare a Acordului asupra dosarului nuclear cu Iranul și ridicarea unei părţi a sancţiunilor. Este prima vizită a unui demnitar european după desfășurarea alegerilor parlamentare din Iran din 26 februarie.

Potrivit unui comunicat de vineri al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), delegaţia oamenilor de afaceri cuprinde reprezentanţii ai 49 de companii. Scopul oamenilor de afaceri este dezvoltarea climatului investiţional dintre cele două state și cooperarea în domeniile petrol și gaze, agricultură, metalurgie, energie, producţie material rulant, industria auto.

V.B.