Laurențiu H SRL o firmă care a căpușat ani la rând una dintre cele mai profitabile companii de stat, Transelectrica, vrea noi contracte cu statul. Potrivit România TV, societatea administrată de Laurențiu Huja, s-a înscris recent la o nouă licitație menită să-i îngroașe conturile.
Firma Laurențiu H – abonată la contracte cu statul, dar și la dosarele DNA – derulează de ani buni contracte cu Transelectrica care i-a atribuit anul acesta chiar exclusivitate pe mentenanța preventivă (defrișări). Deși încasează milioane de euro de la Transelectrica, Laurențiu H SRL nu execută însă și lucrările. Pe care le fac tot angajații Smart SA. Asta reiese chiar din rapoartele unor filiale din țară ale Smart SA, ai căror angajați au fost nevoiți să facă treaba Laurențiu H, pentru a remedia avariile cauzate de vegetație liniilor electrice. Doar în ultimele luni, astfel de incidente s-au produs în județele Cluj, Prahova, Sibiu, Arad, Olt, Gorj.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționar unic al SC Laurențiu H SRL este tatăl lui Laurențiu Huja, Grigore Huja.
În ultimii ani, firma a derulat nu doar contracte cu Transelectrica, ci și cu autorități subordonate Ministerului Mediului (administrațiile bazinale Olt și Mureș), contracte obținute în mandatul de ministru al mediului al lui Laszlo Borbely (UDMR), dar și cu Enel Distributie sau Electrocentrale București.
De altfel, în campania electorală din 2012, Laurențiu Huja a făcut donații la UDMR.
Relația cu Ministerul Mediului i-a adus însă lui Laurențiu Huja un dosar penal la DNA. El a fost trimis în judecată de procurori în cauza care-i vizează și pe directorii Administrației Bazinale Mureș. În același dosar, firma controlată în acte de tatăl său, Laurențiu H, este “parte responsabilă civilmente”, adică este obligată să plătească prejudiciul.
În ceea ce privește conducerea Transelectrica, care atribuie contracte pe bandă rulantă societății Laurențiu H, Sursa Zilei arăta, la finele lunii octombrie a acestui an, cum sute de mii de euro din bugetul companiei de stat se scurg anual în buzunarele șefilor societății.
La salariile care ajung la 66.000 de euro, atât directorii, cât și membrii Consiliului de Supraveghere al companiei își suplimentează veniturile, prin decizii ale AGA, cu bonusuri care ajung la 180.000 de euro pe an de persoană și cu sume care depășesc chiar și 100.000 de euro anual, din tranzacționarea acțiunilor societății.
Actuala conducere a Transelectrica a fost numită la propunerea și cu suținerea lui Daniel Chițoiu, în mai-iunie 2013, în perioada în care acesta ocupa funcțiile de vicepremier și ministru al finanțelor.
Raluca Dan