Laura Vicol, fosta şefă PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, și soţul ei, Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, și-au petrecut noaptea de luni spre marți în arestul Poliției. Alături de ei au mai fost reținute 9 persoane. Toți inculpații vor fi prezentați astăzi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Tot astăzi, procurorii vor institui sechestru asigurator pe toate bunurile inculpaților din dosar având în vedere că prejudiciul estimat până acum în cauză se ridica la aproape 200 de milioane de euro.
Polițiștii și procurorii au făcut luni dimineață 65 de percheziţii domiciliare în București și mai multe județe, precum și în Monaco, în dosarul Nordis.
Acţionarii dezvoltatorului imobiliar sunt cercetaţi pentru că ar fi delapidat banii primiți de la clienţi, în schimbul unor apartamente de lux în Mamaia, Braşov sau Sinaia.
„La datele de 3 și 4 februarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 11 inculpați (7 bărbați și 4 femei) și măsura controlului judiciar față de 2 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată”, a transmis, marți, DIICOT.
Ceasuri, bijuterii și genți de lux, ridicate la percheziții
În urma perchezițiilor făcute de anchetatori au fost identificate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux ( ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), precum și alte mijloace de probă.
Potrivit unor surse judiciare, printre obiecte de lux ridicate se află și un ceas de lux care valorează 300.000 de euro, dar și zeci de genți de firmă care aparțin Laurei Vicol.
Fosta șefă a Comisiei din Camera Deputaților, implicată alături de soțul ei, Vladimir Ciorbă, în scandalul Nordis, deținea o adevărată colecție de ceasuri și bijuterii, care se apropia de un milion de euro.
De altfel, procurorii au anunțat ieri că o parte din banii delapidați prin mega-escrocheria Nordis s-au dus pe „cheltuieli voluptorii”, adică au fost cheltuiți pentru plăcerile personale ale suspecților din acest caz.
„Degeaba încercăm să ne recuperăm banii”
Mulți români care au crezut că-și vor achiziționa o locuință de lux se confruntă acum cu serioase pierderi financiare.
Marius Dragu, unul dintre clienții păgubiți de firma Nordis, a povestit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, cum a rămas fără bani după ce a plătit în jur de 125.000 de euro pentru două studiouri în Mamaia și a semnat o promisiune de vânzare-cumpărare, înainte ca blocurile să fie construite.
„Este vorba despre două studiouri la Mamaia, în acele corpuri hoteliere. Asta s-a întâmplat spre sfârșitul anului 2019. Am achitat integral prin promisiune de vânzare-cumpărare în fața notarului, în jur de 125.000 euro pentru ambele. Am constatat la începutul anului 2024 că unul dintre ele a fost vândut. Cum am făcut asta? În urma unei expertize a unui expert cadastrist am descoperit faptul că unul din corpul 2 clădire hotelieră a fost vțndut către o altă societate. Au fost cazuri în corpul doi în care s-a semnat promisiune de vânzare-cumpărare în 2019-2020, în momentul în care nu era făcută apartamentarea, adică nu apăreau acele unități ca și cadastrate.
Erau niște termene de respectat pentru a fi construite. Acel termen nu s-a respectat, după care s-au făcut niște acte adiționale motivând faptul că sunt întârzieri din cauza materialelor. După aceea a intervenit COVID-ul, întârzieri cu livrarea, după care ușor, ușor, am ajuns la concluzia că este ceva în neregulă, moment în care m-am adresat tribunalului, iar în momentul când am văzut că este vorba de vânzarea unuia dintre ele m-am adresat printr-o plângere penală.
Problema intervine prin faptul că atunci când am semnat promisiunea de vânzare-cumpărare apartamentarea nu era făcută, într-adevăr, nu aveam cum să înscriu în cartea funciară. Însă problema intervine în momentul când notarul nu preia aceste promisiuni și nu le include în apartamentamentare, le uită. După care, după apartamentare același notar mai încheie o promisiune de vânzare-cumpărare pentru aceeași unitate dar către alt promitent cumpărător, după care un al 3-lea vine și semnează un contract de vânzare-cumpărare.
Notarul avea obligația ca în apartamentare să preia toate promisiunile de vânzare și să le treacă în promisiune. Și lasă responsabilitatea pe semnătura unuia dintre administrator, ceea ce s-a întâmplat de exemplu în corpul doi, iar după apartamentare aceeși unitate a fost vândută către altcineva.
Deci pentru a sintetiza: același notar face o promisiune de vânzare-cumpărare înainte de apartamentamentare, uită atunci când face apartamentarea să includă acea promisiune de vânzare-cumpărare, pe care același notar a făcut-o, și pune responsabilitate pe administrator sub semnătură privată cum că acel administrator a trecut toate promisiunile, deși a uitat, și același notar, după apartamentare, vinde unitatea altei persoane. Așa s-a întâmplat mai multe cazuri, nu nu numai într-un caz și probabil la asta se referă și acuzarea și ancheta”, a povestit Marius Dragu.
„În fiecare lună eram mințit”
Un alt client păgubit, George Covaciu, a împărtășit și el cum a rămas fără bani după ce a investit în proiectele Nordis.
„Mă simt înșelat, din toate punctele de vedere. Eu îmi doresc măcar banii înapoi. Am plătit un apartament Rimini în Mamaia, în corpul 1. Corpul s-a construit, dar nu ne-au fost date unitățile. Noi am încercat să luăm legătura cu ei ca să ne facă contractul final, dar am fost refuzați. au zis că o să vedem, că vă vom face contractul final, dar nici până în ziua de ani nu s-a încheiat nimic.
În fiecare lună am fost la ei la Mamaia și în fiecare lună eram mințit, timp de un an jumătate. Am fost la doamna Băsescu, iar renunțarea la promisiune am făcut-o undeva la Constanța. Dânșii lucrau și cu alți notari, nu doar cu doamnele Băsescu și Cosma.
După renunțare, după alte 3 luni tot nu mi-au dat banii înapoi. Apoi am fost nevoit să merg la executorul judecătoresc”, a povestit acesta.
Adina Bucur
SURSA FOTO: Laura Vicol/Facebook