- UPDATE
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv, în unanimitate, propunerea ministrului justiției de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.
Avizul CSM este consultativ, numirea urmând să fie făcută de președintele Klaus Iohannis.
Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni dimineaţa, la interviul susținut în fața membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru un nou mandat la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că una dintre priorităţile sale „este recuperarea prejudiciilor” în cauzele instrumentate de procurorii anticorupție.
„În noul mandat îmi propun asigurarea stabilităţii în cadrul instituţiei, creşterea transparenţei, consolidarea statutului procurorului şi recuperarea prejudiciilor. (…)În 2015 au fost cei mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată, de la înfiinţarea DNA. Avem de şase ori mai mulţi demnitari investigaţi şi trimişi în judecată în ultimii ani”, a declarat Laura Codruţa Kovesi în faţa membrilor CSM.
Șefa DNA a vorbit și despre încrederea de care se bucură această instituție: „Această încredere a fost obţinută prin aplicarea legii în mod egal, fără a avea niciun fel de reţineri în a investiga persoane care au avut funcţii importante şi averi. Apoi, condamnările în anumite dosare. În foarte multe dosare termenele s-au redus. Într-un an, un an și jumătate erau finalizate. Pe de altă parte, această încredere a fost câştigată şi datorită unei transparenţe şi a unei comunicări mai active„.
La rândul său, ministrul justiţiei, Raluca Prună, a explicat la începutul şedinţei CSM, că motivele susţinerii actualului şef al DNA sunt rezultatele din ultimii ani.
„A scăzut numărul de achitări în aceşti trei ani. Am constatat, ca ministru, că valoarea măsurilor asigurătorii în ultimul an este de jumătate de miliard de euro, ceea ce nu este deloc o cifră mică pentru România. Este o unitate de parchet care se bucură de 61% din încrederea populaţiei şi depăşeşte cu mult încrederea în alte instituţii publice”, a declarat Raluca Prună.
Propunerea ministrului justiţiei de reînvestire în funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi a fost trimisă pe 29 februarie Consiliului, care urmează să dea un aviz consultativ în acest caz.
După interviul pe care l-a susţinut la CSM, Kovesi a declarat că o modificare legislativă ar ajuta procurorii să aplice „instituţia acordului de recunoaştere a vinovăţiei”.
În prezent, acordul de recunoaştere a vinovăţiei prevede o limită a pedepsei de şapte ani. Majoritatea infracţiunilor pe care noi le investigăm depăşesc această limită de şapte ani. O modificare legislativă ne-ar ajuta ca şi în cazul infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani să putem aplica această instituţie” a declarat Laura Codruţa Kovesi, la sediul CSM.
Totodată, Kovesi a mai spus că în ultimii ani „de foarte multe ori inculpaţii au dorit să întocmească aceast acord de recunoaştere a vinovăţiei dar din cauza acestei limite prevăzute în lege nu s-a putut încheia”.
Referitor la proiectele pe care conducerea DNA le are având în vedere ultima decizia a Curţii Constituţionale a României, cu privire la instituţia care pune în aplicare mandatul de supraveghere, Laura Codruţa Kovesi a precizat că aşteaptă „acea suplimentare a posturilor de poliţişti şi suplimentarea bugetului” iar ulterior se va decide în cadrul direcţiei dacă se va „replica la toate serviciile teritoriale” sau vor fi întărite „cele patru centre zonale” care există şi în prezent.
R.D.