Parchetul European condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, avea, la finele anului trecut, peste o mie de investigații active, în care prejudiciile se ridică la peste 4 miliarde de euro, conform bilanțului pe anul 2022, publicat de instituție. Cele mai multe anchete sunt concentrate asupra fraudei din țările Uniunii Europene, în special frauda transfrontalieră în materie de TVA.
Potrivit raportului pe anul trecut, Parchetul European a primit și procesat 3318 rapoarte de infracțiuni și a deschis 865 de investigații. Jumătate dintre cele 1117 investgații active pe care EPPO le avea la data de 31 decembrie 2022 sunt cauzate de fraudă în materie de TVA. Judecătorii au dispus sechestrul și înghețarea a aproximativ 360 de milioane de euro în anchetele EPPO, suma fiind de 7 ori mai mare ca bugetul instituției pentru anul trecut.
EPPO are 114 procurori europeni delegați în activitate, 217 membri ai personalului de la biroul central din Luxemburg și își dorește, pentru îmbunătățirea activității, modificarea Regulamentului EPPO.
„La un an și jumătate de la începerea activităților noastre, potențialul EPPO nu poate fi ignorat. În 2022, am demonstrat că EPPO are o capacitate fără precedent de a identifica și de a urmări fluxurile financiare volatile și aranjamentele juridice opace. Am demonstrat că viteza, eficiența și câștigurile în materie de informații obținute în cadrul investigațiilor conduse de EPPO fac ca metodele tradiționale de coordonare transfrontalieră să fie greu de concurat.
Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie să facem mai mult. EPPO este departe de a-și fi atins întregul potențial. Dacă dorim ca EPPO să facă o diferență durabilă, avem nevoie de ajustări organizaționale și juridice. Acestea includ revizuirea Regulamentului EPPO și alocarea pentru cazurile EPPO a unor investigatori specializați și dedicați în domeniul fraudei financiare în toate statele membre participante”, este mesajul transmis de șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi.
Marilena Nedelcu