2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:44
No menu items!

Laszlo Borbely și „Operațiunea Tahal”- fonduri europene pentru mediu corupt

spot_img

Laszlo Borbely, în atenția DNA

Fost ministru al mediului, deputatul UDMR Laszlo Borbely este implicat din nou într-o anchetă a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). De data aceasta, este vorba despre relația sa cu Nicolae Frank, reprezentantul în România al unei influente firme israeliene, care a derulat contracte de zeci de milioane de euro, din fonduri europene, cu Ministerul Mediului, în perioada în care instituția era condusă de Borbely.

Unul dintre contractele vizate de anchetatori, în valoare de 20 de milioane de lei (4,7 milioane de euro), a fost semnat, în aprilie 2011, din partea Ministerului Mediului, de Laszlo Borbely și, din partea companiei desemnate câștigătoare a licitației, de Nicolae Frank.

În acest caz, Laszlo Borbely a dat o primă declarație în fața procurorilor anticorupție pe 18 iunie.

Mai multe dosare, unul singur reuşit

Supranumit „Dumnezeul Mediului” datorită relațiilor la nivel înalt pe care și le-a construit la început în Ungaria și apoi în România, unde a devenit principalul ordonator de fonduri europene pe programele de mediu, Nicolae Frank (reprezentantul influentei companii Tahal Consulting Engineers Ltd. din Tel Aviv) a intrat în atenția DNA cu mai mult timp în urmă.

Concret, anchetatorii s-au sesizat când au constatat că numeroasele lucrări, în special studii de fezabilitate pentru lucrări de apă-canal, prin care se scurgeau milioane de euro, erau făcute în bătaie de joc. Dar, la dosar nu existau decât documente, nimic flagrant care să trimită gruparea lui Frank după gratii şi să stopeze jaful. În cele din urmă, Nicolae Frank a căzut pradă propriei aroganţe. A “căzut” pe interceptări.

La începutul lunii aprilie, au fost săltaţi Adrian Mîndroiu, fost director general şi actualmente şef al Autorității de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POSM), şi Nicolae Frank și Vlad Cristian Goga – administratori ai unor societăţi comerciale de consultanţă. Infracţiunile: cumpărare de influenţă în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Procurorii DNA arată că, din noiembrie 2011 și până în prezent, Adrian Mîndroiu, director general şi ulterior director la AM POSM, în mod repetat, a pretins şi primit bani, alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Nicolae Frank şi Vlad Cristian Goga, cu complicitatea altor persoane, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul autorităţii pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menţionat, între care şi firma Tahal Consulting Engineering SRL.

Printre altele, DNA arată că Frank şi Goga, la o întâlnire la care a participat şi Mîndroiu, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care, fie creau probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuiau mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte.

Aparent, s-ar crede că Mîndroiu era principalul complice al lui Frank. Însă, acesta e doar o verigă, un pion. Procurorii anunţă că şi alte persoane sunt vizate de această anchetă.

De altfel, arestarea lui Frank a creat panică. La Bucureşti a descins chiar preşedintele companiei israeliene Tahal Consulting Engineers Ltd., din Tel Aviv. Au angajat avocaţi internaţionali, au făcut presiuni… Degeaba, probele sunt solide. Acum, tot ce se mai poate face e să încerce protejarea înalţilor acoliţi, însă şi aici se pare ca e prea târziu. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Sursa Zilei că Nicolae Frank a recunoscut tot și a început să semneze declarații complete în fața anchetatorilor DNA.

Laszlo Borbely, primul mare audiat

Pe 18 iunie, seara, pe poarta DNA intra nimeni altul decât Laszlo Borbely (UDMR), fost ministru al mediului în perioada în care Nicolae Frank rula zecile de milioane de euro din fonduri europene. La intrarea în sediul Direcţiei Anticorupţie, Borbely a refuzat orice comentariu. Era însoţit de Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre cei mai scumpi avocaţi din ţară.

Doar la ieşirea de la DNA, Borbely a declarat că a fost audiat în dosarul „unui fost director din ministerul mediului”. Este vorba despre Adrian Mîndroiu.

Iar potrivit surselor citate, Laszlo Borbely cunoaştea foarte bine activitatea lui Frank în ministerul pe care l-a condus. De altfel, sub semnătura lui Borbely, Tahal Consulting Engineers Ltd. a devenit partener al ministerului mediului, în baza unui contract de 20 de milioane de lei (4,7 milioane de euro). Este vorba despre un contract, câştigat printr-o licitaţie vizată şi ea de procurori, prin care firma israeliană asigura “Asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul AM şi OI POS Mediu a proiectelor finanţate din asistenţă financiară nerambursabilă”.

Contractul a fost semnat pe 5 aprilie  2011. Din partea ministerului semna Laszlo Borbely, iar din partea Tahal Consulting Engineers Ltd semna Nicolae Frank.  În baza acestui contract, Nicolae Frank devenea “Dumnezeul Mediului”. Numai în 2013 există 719 “beneficiari” ai fondurilor POS Mediului.

Aceleași surse au precizat că aceia care au acceptat proiectele făcute în bătaie de joc de Tahal Consulting, sub coordonarea lui Frank, doar de dragul de a “toca” fonduri europene din care derivau şpăgi colosale, acum tremură de teama de a fi chemaţi la DNA. Printre ei, demnitari atât de la nivel central, cât şi de la nivel local.

Antecedente periculoase

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a mai fost vizat de o anchetă a DNA, deschisă în 2011, pentru două infracțiuni de trafic de influență și fals în declarații de avere, în formă continuată.

După nouă luni de investigații, anchetatorii arătau că Borbely nu poate justifica suma de 80.000 de euro cu care ar fi cumpărat un apartament pe Calea Victoriei, din Capitală, „ascuns” pe numele cuscrei sale. De altfel, cuscra lui Borbely era unul dintre principalii martori în dosar, după ce, în fața procurorilor DNA, a dat o declarație completă care-l incrimina pe fostul ministru al mediului.

În plus, potrivit DNA, în cursul anului 2011, omul de afaceri Ioan Ciocan ar fi cumpărat influenţa ministrului mediului, Laszlo Borbely, prin intermediul consilierului acestuia, Szepessy Szabolcs, pentru a obţine o serie de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române (aflată în subordinea Ministerului Mediului şi condusă de David Csaba – UDMR), dar şi plata rapidă a unor lucrări contractate cu aceeaşi instituţie şi aflate în derulare. În schimb, subliniau procurorii, Ciocan ar fi „efectuat în folosul ministrului Laszlo Borbely lucrări de amenajare a unui apartament (apartamentul de pe Calea Victoriei – n.r.), lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societăţii sale”.

Cererea prin care DNA solicita aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Borbely în acest caz a fost respinsă însă de Camera Deputaților, la începutul lunii septembrie a anului trecut.

Reporterii Sursa Zilei au încercat să-l contacteze pe fostul ministru al mediului, aflat in Ungaria. Nu a răspuns însă apelurilor telefonice, fiind activat doar serviciul de mesagerie vocală în limba maghiară.

Ștefan Tănăsescu