6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:15
No menu items!

Lagarde (FMI): Șomajul ridicat, piedica majoră în calea revenirii economiei europene

spot_img

Percheziţii la domiciliul directorului general al FMI

Deși economia europeană a început să performeze, șomajul ridicat rămâne una dintre cele mai mari piedici în calea recuperării complete a Produsului Intern Brut după anii de recesiune. Opinia aparține șefei FMI, Christine Lagarde, care a anunțat marți perspectivele economice din UE.

”Există un optimism palpabil în unele sectoare, care arată că recesiunea europeană s-a sfârșit. Dar poate se se încheie o criză economică, în mod real, când 12% din forța de muncă nu are un job? Când șomajul în rândul tinerilor este în procente extrem de ridicate, de două cifre, depășind 50% în Grecia și Spania? Și când nu sunt semne că le e mai ușor oamenilor să-și plătească datoriile”, a declarat Lagarde.

Potrivit oficialului FMI, ratele de creștere economică și nivelurile producției rămân cu mult sub nivelul la care ar trebui să fie. Cu rate ale șomajului atât de ridicate, ecartul dintre creșterea reală și cea potențială ale economiei va rămâne, cel mai probabil, unul mare în viitorul previzibil.

”Asta ține sub control creșterea prețurilor, fapt care ajută consumatorii pe termen scurt. Dar dacă această stare de fapt persistă prea mult, ar putea duce la un cerc vicios al cererii și activității economice scăzute și ar afecta cheltuielile de investiții și angajările pe piața muncii”, a precizat Lagarde.

De asemenea, șefa FMI a amintit că recuperarea din criză este neuniformă în UE, mai puternică în unele state, cum ar fi Germania, în timp ce altele încă se zbat în recesiune. Lagarde crede că fără investiții și crearea de locuri de muncă economia europeană nu poate crește substanțial. Aceasta a dat și pașii pentru revitalizarea PIB în UE: revigorarea creditării, creșterea consumului, reducerea datoriilor și creșterea productivității.

PIB-ul Uniunii Europene a crescut nesemnificativ în trimestrul al treilea al acestui an, cu 0,2% față de trimestrul anterior și cu 0,1% față de același trimestru al anului trecut. În aceeași perioadă, PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 0,7% față de trimestrul anterior și cu 1,6% față de trimestrul al treilea al anului trecut.

România a înregistrat cel mai mare avans economic din UE, de 1,6%, față de trimestrul al doilea al acestui an, urmată de Letonia (1,2%) și de Marea Britanie (0,8%), potrivit Eurostat. Germania a înregistrat o creștere puțin peste media UE, de 0,3%, în timp ce economiile Ciprului și Cehiei s-au comprimat cu 0,8%, respectiv 0,5%.

Cosmina Croitoru