Deoarece vremea a fost caldă, lacul Ursu din stațiunea Sovata, cunoscut pentru apele sale cu proprietăți miraculoase, unice în Europa, a fost deschis pentru scăldat cu o săptămână mai devreme decât de obicei. Iar în zonă au apărut noi unități de cazare, pentru doritori, anunță Pro Tv.
Format acum aproape 150 de ani, odată cu prăbuşirea unei exploatări de sare, lacul Ursu este unic în Europa. Apele lui sărate sunt heliotermice, adică păstrează căldura în interior, graţie unui strat de apă dulce de la suprafaţă, care o împiedica să iasă în atmosferă.
În aceste condiţii, lacul Ursu este recomandat celor cu afecţiuni reumatice, dar este şi un excelent loc pentru relaxare. Pentru că numărul turiştilor a crescut de la an la an, investiţiile în zonă au explodat. Se construiesc noi holeturi, ori se modernizează cele vechi.
Turiştii plătesc pentru o noapte de cazare între 70 şi 400 de lei, în funcţie de hotel. Cei mai mulţi turişti care vin la Sovata sunt din Republica Moldova şi Ungaria.
Pentru a păstra efectul heliotermic al lacului Ursu, în fiecare zi scăldatul este interzis la prânz, pentru două ore. În acest timp lacul se odihneşte, iar straturile de apă dulce se aşază din nou la suprafaţă pentru a ţine apa sărată, de jos, fierbinte.
Alex Militaru