1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:23
No menu items!

Lacrimile de crocodil ale lui Oprescu pentru copilul omorât de câini în București

spot_img
foto: cotidianul.ro

Deși a inițiat hotărâri de consiliu prin care a încurajat abandonul câinilor fără stăpân, modificând ilegal o ordonanță de urgență a Guvernului, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a încercat miercuri, într-o conferință de presă, să manipuleze opinia publică în favoarea sa. Pentru asta, a recurs și la un tertip folosit de mai multe ori, în campanii electorale, de Traian Băsescu: câteva lacrimi vărsate între două întrebări ale jurnaliștilor, pentru a impresiona audiența.

„Nu puteți să-mi faceți mie o vină pentru că legea este pocită așa cum e”, s-a apărat Oprescu, inițiatorul hotărârilor prin care, la finele lunii mai anul acesta, se încuraja abandonul maidanezilor.

„Orice lucru s-a întâmplat, bun sau mai puțin bun, este de vină Primaria. (…)Dacă aș putea să-l aduc pe copilul ăla înapoi, mi-aș da demisia în cinci secunde. Dar nu pot să-l aduc înapoi. (…)Îi iubesc (pe părinții copilului ucis – n.r.), cum îi iubesc pe toți cetățenii Bucureștiului. Sunt bunic, am trei nepoți. Oricăruia dintre ei i s-ar fi putut întâmpla asta”, a strigat Sorin Oprescu, cu lacrimi în ochi.

S-a „redresat” însă rapid și și-a temperat discursul în așteptarea următoarelor întrebări ale jurnaliștilor participanți la conferința de presă organizată la Primăria Capitalei.

Primarul general a anunțat că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi a subliniat că va face, legat de această problemă, „exact ceea ce vrea populaţia”, precizând că a convocat o şedinţă de îndată a Consiliului General al Municipiului București pentru vineri.

Oprescu a arătat că, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, „obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia”, iar „referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica” (articolul 16). Astfel, referendumul local ar putea avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie.

Sorin Oprescu a mai precizat că, de joi, va începe o anchetă și un audit și la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), al cărui coordonator, Răzvan Băncescu, a fost audiat miercuri și de procurorii Parchetului General. Băncescu a fost numit în această funcție, anul trecut, cu susținerea primarului general Sorin Oprescu care a și aprobat pentru 2013 alocarea unui buget-record ASPA –  3,2 milioane de euro, triplu față de anii precedenți.

Edilul șef al Capitalei a pasat, în final, responsabilitatea proastei gestionări a problemei câinilor fără stăpân organizațiilor nonguvernamentale și Parlamentului. „Rezultatul referendumului îmi va da dreptul să pot să pun presiune pe Parlament si să scoată o lege așa cum vrea populația”, a adăugat Oprescu, care a sugerat că peste 90% dintre bucureșteni nu mai vor maidanezi pe străzi.

În ianuarie 2011, același Sorin Oprescu se alătura Curții Constituționale și celor care protestau față de eutanasierea câinilor fără stăpân declarând că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru maidanezi care trebuie strânşi “cât mai curând” de pe străzi, într-un termen de “câteva luni”. El spunea că găsise deja soluţii, în colaborare cu ONG-urile.

Miercuri însă, Oprescu s-a tânguit că, „din nefericire”, adăposturile pentru câini – care ar fi trebuit amenajate în clădiri preluate de Primăria Capitalei în mandatul lui Adriean Videanu – nu sunt încă finalizate pentru a găzdui suficient de multe, adică maximum 850 – 1.000 de animale.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2 al Capitalei.

Raluca Dan