Pericol important pe Dunăre, după ce o navă germană s-a scufundat la granița dintre Serbia și Croația. Nava conținea 1.000 de tone de îngrășământ cu azot. „Este un risc ecologic major care se poate întinde pe perioada lungă de timp. E iarnă, apele reci, dizolvarea de către plante este lentă și posibil să avem un efect îndelungat al acestora”, a avertizat biologul marin Adrian Bâlbă, la Antena 3 CNN.
Autoritățile române spun că suntem în afara pericolului, privind traseul Dunării în România. Totuși, biologul marin Adrian Bâlbă lansează un avertisment important.
„Având în vedere debitul, în cateva zile, acest îngrășământ va ajunge și în Deltă și, mai departe, în zona litorală a Mării Neagre.
Este o situație periculoasă. De ani de zile vorbim că fertilizanții din agricultură ajung în Dunăre și hrănesc excesiv etajele inferioare ale lanțurilor trofice și generează un dezechilibru, o înflorire. (…) Avem o dezvoltare dezechilibrată a ecosistemului.
Este un risc ecologic major care se poate întinde pe perioada lungă de timp. E iarnă ,apele reci, dizolvarea de către plante este lentă și posibil să avem un efect îndelungat al acestora”, a declarat Adrian Bâlbă la Antena 3 CNN.
R. Dan