1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:30
No menu items!

La trei zile după dărâmarea statuii primului președinte american, un muzeu propune înlăturarea unui moment dedicat lui Teddy Roosevelt

spot_img

O statuie a fostului președinte american Theodore „Teddy” Roosevelt va fi înlăturată din locația sa din centrul Manhattanului datorită unor opinii ale acestuia criticate ca fiind colonialiste și rasiste, relatează AFP și BBC.

Statuia din bronz a celui de-al 26-lea președinte american i-a întâmpinat pe vizitatori la intrarea Muzeului de Istorie Naturală de peste 80 de ani. Statuia îl înfățișează pe Roosevelt, care a fost guvernator al statului New York înainte să ajungă la Casa Albă, călare pe cal și flancat de către un afro-american și un amerindian.

Monumentul „a fost subiect al controverselor de mult timp datorită compoziției sale ierarhice” a afirmat muzeul într-un comunicat remis duminică seara.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunțat că susține cererea muzeului ca statuia să fie înlăturată, menționând că „acum este momentul potrivit să înlăturăm această statuie problematică”.

„Muzeul a cerut înlăturarea statuii președintelui Theodore Roosevelt fiindcă înfățișează în mod explicit persoanele de culoare și indigene ca fiind subjucate și inferioare rasial”, a afirmat de Blasio.

Un strănepot al președintelui a anunțat că este de acord cu decizia, afirmând că statuia nu reflectă moștenirea lui Roosevelt, însă președintele american Donald Trump și-a exprimat opoziția față de măsură.

„Ridicol, nu o faceți!” a scris Trump pe Twitter.

Roosevelt, la rândul său un președinte din partea Partidului Republican, a fost unul din cei mai exuberanți și comemorați lideri americani, fiind ales pentru două mandate între 1901 și 1909.

Istoricii îl plasează adesea în primii 5 președinți ai Statelor Unite ca realizări, acesta fiind și unul din cei 4 președinți imortalizați în monumentul memorial de la Muntele Rushmore.

În urmă cu 3 zile, o statuie a lui George Washinton din Portland, Oregon, a fost dată jos de către protestatari în ajunul zilei în care se marchează 155 de ani de la abolirea sclaviei, a relatat KOIN-TV, care este afiliată CBS. Primul președinte al națiunii a fost proprietar de sclavi.