Pacienţii internaţi la spitalul judeţean Ilfov beneficiază de o investigaţie modernă, care îi ajută pe medici să pună diagnosticul exact pentru anumite tipuri de afecţiuni. Este vorba de un SPECT-CT, aparatură utilizată pentru investigaţii imagistice de înaltă performanţă, achiziţionată din fonduri europene.
SPECT-CT este un aparat doi în unu, piesa esenţială fiind scintigraful, la care este ataşat un computer tomograf. Astfel, investigaţia SPECT-CT face posibilă aplicarea, în acelaşi timp, a două metode de examinare. Imaginile depistate pe scintigraf se ataşează direct pe dimensiunile tomografice.
Această metodă de investigare este cea mai bună formă de depistare a metastazelor osoase cu cele mai mici dimensiuni.
Aparatul mai poate fi folosit şi pentru depistarea unor tumori în sfera neurologică, investigate în mod curent cu ajutorul Computerului Tomograf şi RMN. În aceste cazuri, SCECT-CT poate fi utilizat complementar pentru a depista tumorile cerebrale de dimensiuni foarte mici, care nu pot fi văzute la investigaţiile realizate prin alte metode imagistice.
În cazul tumorilor depistate în faza incipientă, tratamentul aplicat mai rapid oferă mai multe şanse de îmbunătăţire a prognosticului pacientului.
De asemenea, SPECT-CT poate face angiografii neinvazive pentru pacienţii care au contraindicaţii la angiografia clasică, în special pentru pacienţii care au intoleranţă ( alergii) la iodul conţinut de substanţă de contrast.
Cu ajutorul acestei investigaţii se pot realiza studii clinice privind evoluţia maladiei Alzheimer şi ajustarea tratamentului în urmă investigaţiei. „SPECT-CT are principii de funcţionare diferite faţă de celelalte investigaţii imagistice. Se bazează pe izotopi radioactivi de techneţiu, care are o perioadă de funcţionare între 10 şi 14 zile. Pentru folosirea eficientă a aparaturii, trebuie ca pacenții să fie programaţi, astfel încât să folosim în mod eficient izotopii radioactivi şi să păstrăm aparatul în stare perfectă de funţionare”, a explicat dr. Silviu Horia Istrătescu, medic specialist imagistică şi radiologie la Spitalul Clinic Judeţean Ilfov.
Pentru că aparatul a fost achiziţionat cu fonduri europene, timp de 4 ani el poate fi folosit doar pentru pacienţii internaţi în spitalizare continuă, nu şi pentru investigaţii la cerere, cotra cost.
Spitalul Judeţean Ilfov are personal specializat pentru utilizarea acestui aparat, format din medic specialist în imagistică, asistent şi technician.
„SPECT- CT funcţionează într-un corp de clădire nou, în cadrul secţiei de radiologie şi imagistică, care are în dotare aparatură de ultima generaţie. Piesa de rezistenţă a acestei secţii este SPECT – CT, un echipament extrem de performant, un aparat <<doi în unu>>, adică CT ( Computer Tomograf) şi scintigraf. Investigațiile realizate cu acest aparat cresc eficiența localizării şi depistării tumorilor maligne, în special, dar se întrebuinţează şi în cardiologie, pentru realizarea angiografiilor neinvazive la pacienţii care au contraindicaţie pentru această investigaţie în formă clasică. În Bucureşti, mai există doar două aparate SPECT-CT. Cel de-al treilea se află la noi”, a declarat dr. Patricia Ene, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Ilfov.
Raluca Dan