-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:49
No menu items!

La Roma, ca la București. Prima femeie aleasă primar în istoria Italiei

spot_img

Capitala Italiei are, precum Bucureștiul, prima femeie aleasă primar din istorie, potrivit rezultatelor parțiale, după alegerile desfășurate duminică.

Virginia Raggi, candidata populistă a Mișcării 5 Stele (M5S), a fost aleasă cu  mare majoritate, primar al Romei, un veritabil afront adus Partidului Democrat (PD) condus de șeful guvernului, Matteo Renzi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Rezultatele parțiale, după numărarea a 80% din buletinele de vot, îi acordă acestei avocate în vârstă de 37 de ani 67,2% din voturi, potrivit rezultatelor aproape definitive, cu mult înaintea lui Roberto Giachetti, candidatul PD (centru-stânga).

La Torino (nord-vest), o altă novice din M5S, Chiara Appendino, 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe experimentatul primar în exercițiu Piero Fassino, o personalitate a PD care a denunțat apelul Ligii Nordului a lui Matteo Salvini, aliat al Frontului Național din Franța, pentru a vota cele două candidate ale M5S cu scopul de a-l învinge pe Matteo Renzi.

În schimb, la Milano (nord), capitala economică a țării, candidatul PD Giuseppe Sala, fost comisar al Expoziției Universale, a câștigat cu 51,7% din voturi.

Partidul lui Matteo Renzi s-a mai menținut la Bologna (centru), un fief istoric al stângii, însă nu a intrat în turul al doilea la Napoli (sud-vest), unde primarul în exercițiu Luigi De Magistris, atipic om de stânga și inamic declarat al lui Matteo Renzi, a fost reales fără probleme.

Pentru aceste alegeri parțiale, la care au fost așteptați aproape nouă milioane de cetățeni cu drept de vot din peste 100 de localități, participarea, deja redusă în primul tur, a încasat o nouă lovitură, la Roma ca și în alte orașe, abia depășind 50%, potrivit Ministerului de Interne.

Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea țării în februarie 2014 cu singur bagaj politic experiența sa ca primar al Florenței, iar referendumul constituțional din această toamnă va servi ca vot ghilotină.

În octombrie, italienii vor fi chemați să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de parlament care limitează puterile Senatului și urmărește să confere stabilitate guvernamentală țării.

Matteo Renzi a spus și a repetat: dacă reforma este respinsă, va demisiona din funcția de premier.

Emanuel Stan