Pentru oamenii care nu-şi găsesc liniştea, fiind nervoşi şi tensionaţi, există pescuitul. Acest hobby contribuie la relaxarea psihică şi musculară a organismului uman. Ieşitul în natură oferă o arie mare de relaxare prin calmul, liniştea, răbdarea şi odihna pe care le impune. Fiind activitate în aer liber şi mai puţin poluat, pescarul schimbă idei cu camarazii săi, îşi oferă bucuria capturii, sperând la mai mult, încropeşte un barbeque delicios cu familia şi prietenii şi admiră cerul senin şi înstelat de noapte.
Pe malul lacului, al bălţii, în Deltă sau la mare, pescarului îi trec prin minte o mulţime de idei – apare şi se dezvoltă spiritul competitiv. Inspirat de natură şi împrejurări, de cunoştinţele şi abilităţile dobândite, încearcă să pună în aplicare diverse tehnici, testând diferite nade şi momeli inventate sau cunoscute.
Schimbarea de mediu oferă minţii noi peisaje pe care le poate admira şi, apelând la imaginaţie, poate călători pe orice lac din lume. Datorită vremurilor actuale, în care totul se modernizează sub influenţa tehnologiei, este important să păstrăm şi să transmitem tradiţii şi obiceiuri de familie, iar pescuitul asigură echilibru şi armonie necesare oricărei familii.
„Omul nu se desăvârşeşte fizic şi moral decât în mijlocul naturii căreia îi aparţine şi într-o societate armonioasă, echilibrată, dinamică, a cărei vigurozitate depinde şi de calitatea fiecărui individ alcătuit din minte şi suflet sănătos, într-un trup sănătos.”
C.N.