Potrivit unui studiu efectuat de Ernst & Young pe un eșantion de 100 de companii multinaţionale cu venituri de peste 1 miliard de dolari, aproximativ 38% dintre liderii marilor companii estimează o creștere a costului energiei de cel puțin 15% în următorii cinci ani.
Conform studiului, 50% dintre managerii chestionați au raportat cheltuieli cu energia în proporție de 5% din costurile operaţionale, spre deosebire de un grup important (22%), care a specificat că un procent de cel puțin 20% este reprezentat de consumul de energie.
„În termeni nominali, aceste procente s-au tradus în cheltuieli anuale de cel puţin 50 milioane de dolari pentru 42% din liderii intervievaţi, şi de peste 100 milioane de dolari pentru 27% dintre aceştia. Directorul general este factorul final de decizie privind mixul de energie utilizat în peste o treime din marile companii, ceea ce ilustrează importanţa acestui aspect în prezent”, se precizează în raport.
Studiul vizează două aspecte: energia provenită din capacităţi deţinute sau controlate de companii şi energia procurată de la furnizori externi.
Un număr de circa 41% dintre cei chestionați au confirmat că generează energie regenerabilă prin resurse deţinute sau controlate de companie.
67% şi respectiv 59% dintre respondenţi au afirmat că există o probabilitate ridicată ca energia regenerabilă generată şi achiziţionată să crească în următorii cinci ani, în vreme ce 52% se așteaptă la o scădere a consumului de combustibil fosil în același interval de timp.
Conform Ernst&Young, marile companii au dezvoltat iniţiative de generare a propriei energii și pun în practică tehnologii pentru susținerea eficienţei energetice, principalul obiectiv fiind reducerea costurilor cu energia.
„Companii multinaţionale cunoscute au dezvoltat deja iniţiative de generare a propriei energii, din mai multe motive, dintre care cele mai importante sunt reducerea volatilităţii preţurilor energiei, creşterea securităţii aprovizionării cu energie, scăderea costurilor, şi îndeplinirea obiectivelor privind emisiile de carbon. Deşi auto-generarea implică bariere semnificative, precum perioada îndelungată de recuperare a investiţiei, gestionarea unor noi riscuri, şi nivelul ridicat al investiţiei iniţiale, 49% dintre companiile incluse în studiu generează în prezent energie din surse proprii”, se specifică în studiu.