UPDATE: Premierul Victor Orban, al cărui Guvern a fost învestit printr-o procedură neobișnuită, sâmbătă, poate să iasă din izolare pentru a depune, la ora 18.00, jurământul, în fața președintelui Klaus Iohannis, la Cotroceni.
Și Victor Costache are voie, de sâmbătă, ora 16.00, să iasă din izolare dacă poartă mască sanitară și stă la minimum 5 metri distanță de alte persoane care nu sunt bolnave. Asta în contextul în care ministrul sănătății a ignorat nu doar obligația autoizolării, conform ordinului pe care chiar el l-a semnat și care prevede sancțiuni de până la 4.000 de euro. Mai mult decât atât, ministrul sănătății nu a folosit măcar o mască pentru protecția parlamentarilor și jurnaliștilor care au participat la audierile Cabinetului Orban 3, sâmbătă, în Parlament. Sursa Zilei a scris aici și aici despre motivele pentru care ministrul sănătății ar trebui sancționat, în contextul în care acesta a afirmat public că mai bine schimbă procedura după care mai mulți români au fost deja sancționați, decât să o respecte.
În contextul depășirii pragului de 100 de îmbolnăviri cu coronavirusul COVID-19 și după aproape 24 de ore de comportament iresponsabil și ilegal al ministrului sănătății Victor Costache, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a luat, sâmbătă, primele decizii care oferă acoperire pentru ieșirea din izolare a membrilor Guvernului și oficialilor de rang înalt, cu condiția de a purta mască de protecție și de a păstra o distanță de 5 metri față de persoanele care nu se află în izolare.
”Membrii Guvernului si oficialii de rang inalt din institutiile apartinand sistemului national de securitate si aparare, pot iesi din izolare, cu pastrarea distantei de minimum 5 metri fata de alte persoane care nu se afla in izolare si cu obligativitatea portului mastii de protectie, exclusiv pentru exercitarea obligatiilor expres prevazute de Constitutie si strict pe durata exercitatii acestor obligatii.”
Hotărârea mai prevede ca Administrația Națională a Penitenciarelor să inițieze un act normativ de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară. Dar și instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă.
Comitetul Național pentru Situații Speciale și de Urgență a formulat și recomandări privind:
- relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare; relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;
- relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;
- definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;
- aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critice
- restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc și cazinouri.