4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:38
No menu items!

La Alba Iulia s-a scandat „Basarabia e România!”. Ce alte ceremonii au fost în ţară

spot_img

Ziua Națională a fost sărbătorită și la Iași, şi la Alba Iulia, şi în alte mari oraşe ale ţării.

În Piaţa Unirii din Iaşi a fost oficiat un ceremonial militar și religios, la care au participat autoritățile locale și județene, precum și politicieni și directori ai instituțiilor deconcentrate. Acestora li s-au alăturat aproximativ 7.000 de persoane.

Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și episcopul romano catolic Petru Gherghel, însoțiți de un sobor de preoți, au oficiat un ceremonial religios. Momentul a fost urmat de discursurile autorităților locale, prilej cu care a fost subliniată semnificația zilei de 1 Decembrie, mesajul acestora fiind cel de unitate și de reîntoarcere la adevăratele valori naționale.

Discursurile oficialităților au fost urmate de depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și defilarea militară.

Manifestațiile din acest an dedicate Zilei Naționale a României nu au fost lipsite de incidente. Cu puțin timp înainte de ora 10,00, în Piața Unirii și-au făcut apariția angajați ai fostului combinat de utilaj greu, Fortus SA, care au venit cu pancarte și au protestat pașnic.

După-amiază, tot în Piaţa Unirii,  municipalitatea a pregătit peste 5.000 de porții de fasole, cârnați, vin fiert și ceai şi un spectacol de muzică populară. Iar în cursul serii, municipalitatea va fi gazda unei recepții de gală, eveniment organizat de Ziua Națională. Tot în cursul acestei seri va fi organizată retragerea cu torțe, pe traseul Piața Unirii—Palas. Manifestările de Ziua Națională se vor încheia cu un concert organizat de municipalitate, invitatul fiind artistul britanic James Arthur.

Şi la Cluj au avut loc manifestări prilejuite de Ziua Naţională. Ceremonia dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României a început cu un Te-Deum în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca, apoi a urmat ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu, aflată în fața Catedralei Mitropolitane. La finalul acestora, s-a desfășurat parada militară, organizată de Divizia 4 infanterie ‘Gemina’.

La Opera Națională Română Cluj-Napoca a fost organizat spectacolul ‘Copiii sărbătoresc Marea Unire’, susținut de elevii Colegiului de Muzică ‘Sigismund Toduță’, Ansamblul folcloric ‘Doina’ din Cluj-Napoca, Ansamblul folcloric ‘Măgura Călățele’ și Ansamblul folcloric ‘Mugurelul’ din Câmpia-Turzii. Spectacolul a fost oferit, în primul rând, unui număr de peste 350 de elevi din mediul rural, care provin din 22 de localități clujene.

În Piața Unirii, după-amiază, are loc un spectacol folcloric organizat la inițiativa Primăriei Cluj-Napoca, în cadrul căruia vor apărea și Sava Negrean Brudașcu și Dumitru Fărcaș, iar de la ora 19 se dă startul iluminatului de sărbători, după care pe scenă vor urca două trupe consacrate — ZDOB și ZDUB și CARGO, aceasta din urmă susținând concertul aniversar de 30 de ani.

Patinoarul din Piața Unirii, amenajat în fiecare an pe perioada sărbătorilor de iarnă, va fi deschis de asemenea de 1 Decembrie, iar intrarea va fi gratuită între orele 10.00 — 22.00. Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au anunțat că focurile de artificii și retragerea cu torțe, tradiționale Zilei Naționale a României, au fost anulate ca formă de respect și de exprimare a compasiunii față de victimele tragediei de la Colectiv.

Festivitățile prilejuite de împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 și de aniversarea Zilei Naționale au debutat, la Alba Iulia, în prezența unui număr restrâns de persoane, majoritatea reprezentând autoritățile locale și județene, parlamentari și europarlamentari.
Au fost depuse coroane de flori la statuia lui I. I.C. Brătianu, la statuia lui Iuliu Maniu, la busturile Regilor Ferdinand și Maria și la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, primul unificator al provinciilor românești. Manifestările din faţa statuii lui Mihai Viteazul au fost marcate de scandări ale unui grup de tineri care au strigat mesaje precum ”Basarabia e România”, ”Basarabia e pământ românesc”, dar şi ”Colectiv”. Ei aveau eşarfe în culorile drapelului naţional şi steaguri tricolore.

Ca în fiecare an, nu a lipsit momentul primirii soliilor din cetățile de scaun, pe terasa Sălii Unirii, și, pentru al doilea an consecutiv, sosirea ștafetelor militare. Peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații au defilat la Alba Iulia.

Autorităţile din Alba Iulia au pregătit şi în acest an o masă populară pentru cei care vor participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale. Potrivit organizatorilor, au fost pregătite peste 6.000 de porţii de friptură, dar şi aproape 800 de litri de vin. Totodată, este programat să aibă loc şi un spectacol de muzică populară în aer liber intitulat ”Cânt şi suflet românesc”, dar şi un concert Voltaj – ”Din toată inima pentru România”.