2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 7:05
No menu items!

Kremlinul își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

spot_img

Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA cu entuziasm și interes și își încurajează candidatul favorit, Donald Trump, să câștige, au declarat pentru publicația The Moscow Times surse din elita politică și economică rusă.

The Moscow Times este o publicație independentă, care a fost etichetată ca ”agent străin” de guvernul rus, dar care și-a păstrat sursele la nivel înalt.

Oficialii de la Kremlin, guvernul și establishment-ul Rusiei speră că Trump îl va da la o parte pe președintele Joe Biden, unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei în ultimii doi ani, după ofensiva militară totală începută în februarie 2022.

Sursele citate sunt trei oficiali ai guvernului și ai administrației prezidențiale, trei oficiali ai Ministerului de Externe, foști oficiali și două membri din elita de business a Rusiei. Aceștia au fost de acord să vorbească sub rezerva anonimatului.

Victoria lui Trump din 2016 a fost urmată de acuzații privind implicarea Rusiei în alegeri.

Sursele The Moscow Times au declarat că dezbaterea de săptămâna trecută, în care Biden a fost dezorientat și s-a bâlbâit, a oferit motive de optimism în Rusia și adepților unor politici agresive, și pragmaticilor.

În același timp, Kremlinul primește avertismente discrete din partea consultanților și avertismente publice din partea experților că potențiala revenire a lui Trump la președinție ar putea duce la probleme neașteptate pentru Moscova.

”Kremlinul ține cu Trump și este mulțumit de rezultatul dezbaterii”, a declarat pentru o persoană apropiată de conducerea administrației prezidențiale.

Mai mulți oficiali guvernamentali ruși și-au exprimat simpatiile similare.

„Moscova vede perspective favorabile în scenariul venirii lui Trump și a unei noi administrații republicane la Casa Albă”, a declarat un oficial guvernamental.

„Există așteptări de un anumit fel pentru Trump. Și mulți cred că este probabil să câștige până acum”, a declarat pentru The Moscow Times un om de afaceri rus care are legături cu înalți oficiali guvernamentali și de la Kremlin.

Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin nu a urmărit dezbaterea Biden-Trump și că va verifica ce a spus fiecare candidat la o dată ulterioară.

”Aceasta este o chestiune internă a Statelor Unite. Avem o mulțime de probleme care sunt foarte importante pentru țara noastră. Acestea sunt problemele de care se ocupă președintele. Nu cred că vă puteți aștepta ca președintele rus să își pună alarma, să se trezească în zori și să urmărească dezbaterea din Statele Unite”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În declarațiile noastre publice, ne propunem să subliniem că alegerile din SUA nu sunt importante pentru Rusia. Sarcina noastră este să minimalizăm importanța alegerilor din SUA”, a declarat un oficial al Ministerului de Externe.

Dar, în spatele ușilor închise, Kremlinul, Ministerul de Externe și agențiile de informații ale Rusiei analizează îndeaproape alegerile.

„Oficialii și diplomații monitorizează atât dezbaterile în sine, cât și reacția la acestea în SUA și în alte părți”, a declarat Boris Bondarev, un fost membru al delegației Rusiei la ONU la Geneva care a demisionat în semn de protest față de invazia Ucrainei.

„În general, politica deschisă și transparentă din SUA, în comparație cu Rusia, oferă o cantitate uriașă de informații”, a adăugat acesta.

Atunci când a vorbit despre viitoarele alegeri din SUA, Putin a subliniat că Moscova nu are preferințe cu privire la cine câștigă și este gata să lucreze cu oricine ar alege alegătorii americani.

În 2016, victoria lui Trump asupra lui Hillary Clinton a declanșat o anchetă privind presupusele interferențe rusești menite să influențeze votul în favoarea lui Trump.

Opt ani mai târziu, în februarie 2024, Putin a declarat că el crede că Rusia ar putea beneficia de pe urma unei victorii a lui Biden.

”Când Putin a spus că îl susține pe Biden, nu glumea. Încerca să îl afecteze în mod deliberat pe actualul președinte american, realizând cum ar fi perceput acest tip de sprijin în SUA, mai ales în climatul actual”, a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin pentru.

Mass-media rusă de stat și pro-Kremlin s-au delectat, de asemenea, cu detaliile recentei dezbateri, criticând vârsta și calitatea prestațiilor ambilor concurenți, precum și sistemul electoral american în general.

Principalele programe de știri și emisiuni politice de la sfârșitul săptămânii trecute, găzduite de principalii propagandiști pro-război Vladimir Soloviov și Dmitri Kiseliov, au dedicat spații ample dezbaterii prezidențiale americane.

Deși ambii candidați au fost criticați, Biden a fost cel care a primit o atenție specială.

Putin a încercat întotdeauna să aibă o relație personală confortabilă cu omologii săi, iar acest reflex este cu atât mai important pe măsură ce îmbătrânește, au afirmat mai mulți actuali și foști diplomați ruși.

”Din punct de vedere psihologic, va fi mai ușor să construiască o comunicare cu Trump decât cu Biden. Biden a spus deja o mulțime de lucruri despre Putin – că este un criminal, un criminal de război etc. După toate acestea, este dificil să faci un prim pas modest spre dialog. Trump nu are aceste limitări în acest sens”, a declarat un diplomat activ.

Cu toate acestea, există și alte aspecte dincolo de confortul comunicării față în față, spun experții.

Principalul avantaj al lui Trump pentru Moscova este deschiderea sa către negocieri cu Rusia și către compromisuri, precum și disponibilitatea sa mai mare decât a lui Biden de a lua decizii îndrăznețe atunci când caută o înțelegere, a declarat Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului pentru Studii Europene și Internaționale Comprehensive de la Școala Superioară de Economie din Moscova.

Potrivit lui Suslov, dezavantajul unei președinții Trump pentru Moscova este faptul că acesta arată o toleranță ridicată față de riscurile escaladării și o mai mare disponibilitate de a opta pentru soluții de forță. ”În condițiile războiului hibrid, un omolog care este mai puțin dispus să escaladeze, cum ar fi Biden, este mai de încredere”, a mai spus Suslov.

Atracția lui Trump pentru Kremlin constă în „simpatia sa prost mascată pentru dictatori în general și Putin în special”, a declarat fostul diplomat Bondarev.

În plus, din cauza viziunii sale asupra politicii ca business și a aparentei sale nepăsări față de geopolitică, Trump nu vede Rusia ca pe o competiție economică, așa cum face cu China.

„Trump va fi interesat de apropierea de Moscova și de desprinderea acesteia de Beijing. Va fi posibil să negocieze pentru o mulțime de bonusuri diferite”, a declarat Bondarev.

În același timp, Kremlinul vede și cum ar putea beneficia de pe urma unei victorii a lui Biden, potrivit lui Bondarev.

”Biden nu este în mod clar în stare bună și acest lucru îi slăbește poziția și, prin urmare, creșterea ajutorului pentru Ucraina și orice escaladare reală din partea SUA devine mai puțin probabilă”, a mai spus Bondarev.

Un fost oficial de rang înalt al Kremlinului a declarat: ”Revenirea lui Trump promite o mulțime de oportunități pentru Kremlin. Dar poate nu atât de multe pe cât ar spera Kremlinul să obțină”.

V. B.