4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:12
No menu items!

KremlinLeaks: Rusia alocă 1,1 mld.€ pentru războiul informațional, realegerea lui Putin și controlul zonelor ocupate

spot_img

Federația Rusă a alocat în acest an 1,1 miliarde de euro pentru finanțarea propagandei de stat, pentru promovarea lui Putin în alegerile prezidențiale, pentru mecanisme de cenzură a Internetului și pentru controlul informațional al zonelor ocupate recent în Ucraina, potrivit unor documente din interiorul Kremlinului, obținute de publicația estonă Delfi și citate de Vsquare.

Aceste acțiuni, subsumate conceptului de ”război informațional”, se referă geografic doar la Rusia și la zona ocupată din Ucraina. Activitățile de propagandă externă sunt finanțate prin bugetele serviciilor speciale sau ale ministerelor și agențiilor cu activitate în statele-țintă.

Documentele, puse sub titulatura #KremlinLeaks, dezvăluie în detaliu modul în care Administrația Prezidențială lucrează pentru a asigura victoria lui Vladimir Putin în alegerile din martie și pentru a  construi o rețea de propagandă pan-rusă și un mecanism de cenzură a internetului în scopul războiului informațional și al integrării teritoriilor ocupate din Ucraina.

În aceste documente, bugetul este împărțit în trei capitole: alegerile prezidențiale, războiul informațional-ideologic și „noile regiuni” – denumirea folosită de Kremlin pentru regiunile parțial ocupate Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijia din Ucraina.

”Documentele care au făcut obiectul unor scurgeri de informații prezintă o imagine detaliată a modului în care Kremlinul pune în scenă în fața publicului un spectacol de mai multe miliarde de ruble al mișcărilor civice, creează lideri de opinie controlați de guvern, construiește o rețea de propagandă care încearcă să influențeze fiecare rus și, în esență, își spionează online proprii cetățeni cu ajutorul unor sisteme informatice sofisticate”, potrivit investigației.

Autenticitatea documentelor a fost confirmată de mai mulți analiști ruși și experți internaționali. De asemenea, unele elemente din aceste documente sunt confirmate prin datele publice disponibile desăre bugetul de stat al Rusiei: sunt mai multe proiecte care se suprapun, dar, spre deosebire de fișierele care au făcut obiectul scurgerilor, bugetul public nu dezvăluie scopul acestor sume.

Ce rezultă din documente:

  • Vladimir Solovyov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști, a primit 1,5 miliarde de ruble de la bugetul de stat rus în 2023, adică aproximativ 15 milioane de euro, după cum reiese și din bugetul public al Rusiei. Pentru 2024, firma lui Solovyov are alocate tot 15 milioane de euro. Unul din documente arăta că Solovyov are alocate, pentru 2024, 30 de milioane de euro, cu o notă explicativă: „Așteptăm o întâlnire între Solovyov și președinte”. Nu se știe cum s-a derulat această întâlnire.
  • Pentru a promova societatea civilă, administrația Putin a creat o rețea extinsă de organizații non-profit (ANO în limba rusă). Acestea sunt organizații ale căror activități sunt controlate în totalitate de Kremlin și în care se injectează anual sute de milioane de euro pentru a face propagandă de stat și pentru a asigura o ”mentalitate corectă” a societății.
  • Potrivit unui memorandum pregătit de echipa lui Kirienko în octombrie 2023, 15 astfel de organizații, cu un total de 4.357 de angajați și un buget total de 59 de miliarde de ruble, adică aproape 600 de milioane de euro, acționează ca instrumente ale Kremlinului.
  • ANO cu cel mai mare buget este Institutul de Dezvoltare a Internetului (IRI), care comandă și produce jocuri patriotice pentru telefoane mobile, seriale TV și filme pentru administrația prezidențială. Anul trecut, IRI a primit aproape 22 de miliarde de ruble (adică 220 de milioane de euro) de la bugetul de stat. În acest an, în legătură cu alegerile prezidențiale, i-au fost alocate inițial 11 miliarde de ruble. Cu toate acestea, conform documentelor, suma a fost în cele din urmă majorată la 18 miliarde de ruble (180 de milioane de euro).
  • Sarcinile IRI sunt de a „întări identitatea civică și valorile spirituale și morale” și de a „susține și disemina conținut guvernamental pe noi linii tematice”.
  • Una dintre prezentările din documente se intitulează „conținut creativ pentru alegeri”. Pe pagina sa de titlu apare stema Federației Ruse, iar autorii acesteia sunt directorul general al IRI, Alexei Goreslavski, și Serghei Novikov, responsabilul de proiecte sociale al blocului politic intern al Kremlinului (departament al Administrației Prezidențiale). Aceștia au prezentat ce filme, spectacole de teatru și alte proiecte vor crea un fundal emoțional adecvat pentru alegerile prezidențiale.
  • Potrivit prezentării, fiecare film care are premiera înainte de alegeri trebuie să evoce unul dintre cele patru sentimente în rândul publicului:

– Apărarea intereselor naționale, inclusiv a valorilor culturale și societale (tradiționale)

– Schimbările de calitate în viața rușilor, ca tendință permanentă

– Eroi ai zilelor noastre, motive de mândrie și nume mari ale Rusiei

– ”Suntem împreună” – proiecte destinate locuitorilor din noile teritorii, tema operațiunii militare speciale (războiului împotriva Ucrainei – n.r.)

  • Războiul activ de propagandă al Rusiei nu se limitează la răspândirea propriilor mesaje și la construirea unui nou spațiu informațional. Acesta include, de asemenea, blocarea și cenzurarea conținutului inadecvat și, în opinia Kremlinului, ostil – în special pe internet. Sistemul special de blocare a internetului este finanțat atât în legătură cu alegerile prezidențiale, cât și cu controlul spațiului informațional din teritoriile ocupate. Conform acronimului său rusesc, acesta se numește ASBI, sau „Sistemul automatizat de securitate a internetului”, care funcționează în cadrul Centrului principal de radiofrecvențe din Rusia.
  • Anul trecut, ASBI a primit 10 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente și îmbunătățiri tehnice pentru „a rezista răspândirii de informații interzise, a bloca conținutul interzis în noile teritorii, a asigura funcționarea segmentului rusesc al internetului și a rezista amenințărilor și atacurilor externe”. Finanțarea totală a ASBI de către stat a ajuns la 89,6 milioane de euro.
  • Un ONG numit Centrul pentru studiul mediului tinerilor și monitorizarea rețelelor (CISM) a primit bani pentru a monitoriza sentimentele generațiilor tinere din teritoriile ocupate ale Ucrainei și pentru a „informa imediat despre amenințările emergente și manifestările distructive”. CISM trebuie să se asigure că cel puțin 85% din profilurile de social media ale locuitorilor din teritoriile ocupate sunt monitorizate. Într-un document anterior, CISM a raportat că construiește un „sistem de monitorizare cognitivă prin rețele neuronale multimodale” pentru a detecta informațiile distructive și profilurile utilizatorilor din social media. Folosind această tehnologie, ei pot monitoriza peste 52 de milioane de profiluri de social media, dintre care aproape 1,6 milioane au fost deja adăugate la o bază de date de „conturi distructive” pentru o monitorizare constantă. 
  • Pentru a detecta „conținutul interzis” în social media, un sistem bazat pe inteligență artificială va analiza cel puțin 200.000 de imagini pe zi. De asemenea, este stabilit obiectivul de a menține un nivel de cel puțin 70% comentarii pro-rusești pe canalul Telegram „ChP Donetsk”.
  • Pentru a opri informațiile provenite din Ucraina, același document se referă și la achiziționarea de echipamente de bruiaj al semnalelor.

Analistul britanic Mark Galeotti a afirmat că aceste documente sunt importante din două motive: confirmă exact modul în care Kremlinul încearcă să remodeleze întreaga ideologie a statului rus și arată cum se realizează acest lucru la nivel micro.

”Sub toată această poleială, este un regim care crede că are probleme. Scurgerea de informații provine de la așa-numitul bloc politic intern al Administrației Prezidențiale ruse, condus de Serghei Kiriyenko, în vârstă de 61 de ani. Când Kiriyenko a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria Rusiei, în primăvara anului 1998, a câștigat porecla „Surpriza Kinder ” atât pentru vârsta sa, cât și pentru imprevizibilitatea sa. Acum, mai bine de 25 de ani mai târziu, este numit „viceregele Donbasului”, deoarece este responsabil de administrarea și reconstrucția teritoriilor ocupate din Ucraina. Cariera de prim-ministru a lui Kiriyenko a durat doar patru luni, înainte de a fi forțat să părăsească funcția din cauza prăbușirii economiei rusești. Cu toate acestea, cel puțin o decizie capitală a fost luată în acea perioadă, care avea să modeleze viitorul său, al lui Vladimir Putin și al Rusiei. Sunt informații că Kiriyenko a fost cel care, în vara anului 1998, l-a numit pe Putin în funcția de director general al FSB, serviciul de securitate internă al Rusiei, deschizând calea pentru viitoarea carieră a lui Putin”, a spus Galeotti.

V. B.