6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:24
No menu items!

KPMG: România, pe ultimul loc la absorbția fondurilor UE în perioada 2007-2012

spot_img

 KPMG: România, pe ultimul loc la absorbția fondurilor UE în perioada 2007-2012

România se situează, din nou, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește absorbția fondurilor europene la finalul anului 2012, deși rata de contractare a fondurilor structurale se apropie de media înregistrată la nivelul statelor membre, potrivit unui studiu al companiei de consultanță KPMG efectuat în 10 state din Europa Centrală și de Est, inclusiv România.

Pentru statele membre UE din Europa Centrală și de Est, fondurile UE contribuie între 11% și 26% din PIB-ul lor anual, fiind o resursă esențială pentru dezvoltarea competitivă și creșterea economică.

Studiul, intitulat ”Fondurile UE în Europa Centrală și de Est – Raport privind progresele înregistrate în perioada 2007-2012”, arată că bunăstarea economică a statelor din regiune depinde, mai ales în timp de criză economică, de măsura în care acestea reușesc să atragă fondurile europene.

Analiza include cele zece state din zonă care au aderat la UE între 2004 și 2007– Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Rata medie a absorbției în cele zece state este de 44%, iar România este pe ultimul loc – 12%. Pe primele locuri sunt Cehia și statele baltice.

În perioada 2007 – 2012, aproximativ 180,9 miliarde euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite în vederea îmbunătățirii coeziunii economice și sociale.

Din această perspectivă, statele membre din Europa Centrală și de Est au obținut rezultate notabile: în cei șase ani de implementare a programelor cofinanțate de UE, beneficiarii au semnat contracte a căror valoare totală se ridică la aproximativ 149 miliarde euro. Această sumă reprezintă peste 80% din bugetul alocat pentru perioada curentă de programare.

Șerban Toader, Senior Partner KPMG în România, a remarcat măsurile luate de guvern în acest an pentru a înlătura situația de pre-suspendare a unor programe și pentru a stimula gradul de absorbție.

”Aceste măsuri sunt extrem de bine venite, însă vor trebui susținute cu o serie de intervenții de remediere și optimizare a tacticilor de implementare, precum externalizarea consultanței tehnice, îmbunătățirea capacității și coordonării instituționale, simplificarea și urgentarea procedurilor actuale de achiziții publice”, a declarat Toader.

Daniela Nemoianu, Executive Partner KPMG în Romania, spune că gradul de absorbție a fost puternic afectat de factori precum capacitatea administrativă limitată a structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor, existența constrângerilor financiare – cofinanțări greu de obținut pentru beneficiarii din sectorul privat sau pentru autoritățile publice locale, procedurile anevoioase de achiziții care au dus la nerespectarea graficelor inițiale de desfășurare a activităților.

”Pentru că România are șansa unică să iasă acum din acest cerc vicios și perdant, facem un apel la mobilizarea tuturor resurselor capabile și specializate, cu putere de decizie, la nivel guvernamental, interministerial și al mediului de afaceri, politic și social, pentru alinierea în interes național și coagularea unei viziuni coerente și integrate, care să proiecteze strategic și realist, pe criterii de competitivitate și creștere economică, prioritățile naționale și trans-sectoriale ale următoarei perioade”, a spus Daniela Nemoianu.

 Vlad Bârleanu