Polița de răspundere civilă a unor membri din conducerea Oltchim, emisă de Astra în iunie 2012, nu acoperă prejudicii cauzate de managementul defectuos, se arată într-un comunicat al KPMG Advisory, administratorul special al societății de asigurări. Reacția administratorului vine la două zile după ce Oltchim a cerut în instanță falimentul asigurătorului, invocând lipsa de fonduri pentru despăgubirea combinatului.
“Cererea s-a întemeiat pe analiza făcută de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolvență a Oltchim, deși polița nu acoperă – POTRIVIT ART. 6.7, LIT. G. -, prejudicii implicând performanțele profesionale ale asigurătorului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilității companiei”, se arată într-un comunicat al KPMG Advisroy.
Administratorul Astra a precizat că a cerut în repetate rânduri detalii privind titlul executoriu sau alt document echivalent, din care să reiasă răspunderea civilă a conducerii și întinderea daunei cauzate.
”Ca răspuns la solicitările noastre, administratorii judiciari ai Oltchim SA insistă că raportul întocmit de ei este documentul necesar și suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale”, arată KPMG.
Experții administratorului special al Astra a analizat dosarul de insolvență al Oltchim cu scopul de a determina dacă administratorii judiciari ai Oltchim au inițiat și, eventual, au finalizat o acțiune de atragere a răspunderii conducerii Oltchim, în conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolvența.
”În urma analizei, nu am reușit să identificăm o astfel de acțiune și pe cale de consecință vreun drept de creanță câștigat de Oltchim SA împotriva membrilor organelor de conducere acoperiți de poliță”, mai arată KPMG Advisory.
Potrivit administratorului special, polița de răspundere civilă a unor membri din organele de conducere ale Oltchim a fost emisă de Astra în iunie 2012 pentru o perioadă de un an și prevede o limită de răspundere de 10 milioane de euro, fiind reasigurată în proporție de 100% de către un rasigurător cu rating acordat de o agenție internațională de profil.
C.C.