4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:32
No menu items!

KPMG: Noul cadru fiscal va avea un impact semnificativ asupra industriei petrolului și gazelor naturale

spot_img

platforma-offshore

Noile reglementări prevăzute a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, care se referă la aplicarea unei cote de 1,5% asupra asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor, vor avea un impact semnificativ si asupra industriei petrolului și a gazelor naturale din România, potrivit unei analize a companiei de cnsultanță KPMG.

De altfel, fiscalitatea a devenit un subiect din ce în ce mai acut pentru societățile din acest domeniu, după introducerea taxelor suplimentare de la 1 februarie 2013. De asemenea, în 2014, se vor pune bazele unui nou sistem de impozitare a acestui sector, menit să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015.

Ramona Jurubiță, director adjunct al Departamentului de Taxare al KPMG, spune că firmele din domeniu ar trebui să revizuiască modul de determinare a bazei impozabile pentru calculul taxei, de exemplu, în sensul identificării elementelor care din punct de vedere contabil și fiscal pot fi scoase din valoarea construcțiilor și clasificate ca elemente distincte.

”Deși impozitul nu se aplică acelor construcții pentru care se datorează impozit pe clădiri sau construcțiilor deținute de stat sau care urmează să fie trecute în proprietatea acestuia, totuși se va datora pentru puțuri de gaz și petrol, rețele și conducte de țevi, active care beneficiau de scutire inainte”, a afirmat Ramona Juburiță.

Concluzia celor de la KPMG este că, în ciuda dificultăților care pot apărea din punct de vedere fiscal, acest sector prezintă oportunități care îl fac extrem de atractiv pentru investitori, cum ar fi descoperirile recente din Marea Neagră și posibilitatea de a exploata gazele de șist. În acest context, KPMG România a lansat un Ghid al taxelor din industria petrolului și gazelor naturale din România.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului.

Sunt considerate construcții speciale sondele de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice.

Vlad Bârleanu