Cauzele crizei actuale a datoriilor suverane nu pot fi explicate doar prin criza financiară globală din 2007-2008, iar îmbătrânirea populației și interconectarea economiilor riscă să înrăutățească situația, în lipsa unor politici pe termen lung, potrivit unei analize a firmei de consulanță KPMG.
În contextul României, problema este foarte acută, pentru că datoria publică raportată la produsul intern brut (PIB) a crescut de la 13% în 2008 la 35% în prezent, adică 51 de miliarde de euro. Chiar dacă 35% este un indice mic în comparație cu alte state ale Uniunii Europene, ritmul de creștere galopant provoacă îngrijorare.
“Chiar daca România are un avantaj în ceea ce priveşte poziţionarea faţă de criza datoriilor suverane, în sensul că acesta se situează sub pragul de 60% stabilit în Tratatul de la Maastricht, totuşi nevoia de a avea o strategie fiscală clară construită pe termen mediu şi lung devine din ce în ce mai necesară având în vedere contextul global”, a afirmat Șerban Toader, Senior Partner al KPMG Romania. Concret, o astfel de strategie ar trebui să se bazeze pe stabilitatea sistemului de taxe și impozite, pentru a mări încrederea mediului de afaceri și a face din România o destinație favorabilă investiţiilor şi dezvoltării activităţii pe termen mediu şi lung.
La baza crizei datoriilor statelor se află elemente care au apărut cu mult timp înainte de debutul crizei financiare globale din 2007-2008. Îmbătrânirea populației și o economie “globală” interconectată transformă deficitul pe termen mediu în unul pe termen lung, se arată în analiza intitulată ”Menținând un echilibru în politica fiscală a statelor”, realizat de KPMG International. Statele care aveau nivele ridicate ale datoriei brute înainte de începerea crizei – mai mare de 60% din PIB – au fost cele care au avut capacitatea limitată de a răspunde în mod adecvat la această problemă şi care se confruntă şi acum cu un proces mai dificil şi mai lung pentru a ajunge iar la stabilitate fiscală.
”Studiile noastre sugerează că, în cele mai multe cazuri, gândirea pe termen scurt și oportunitățile politice tind să devanseze considerațiile cu privire la sustenabilitatea fiscală pe termen lung. Singura modalitate de a redresa cu adevărat criza datoriilor suverane este ca guvernele să se angajeze în aplicarea unei politici fiscale sustenabile de-a lungul ciclului politic, o strategie pe care asa numitul Pact Bugetar în Zona Euro intenționează să îl creeze”, a declarat John Herhalt, partener în KPMG Canada.
Vlad Bârleanu