1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:25
No menu items!

KPMG: Cum va arăta lumea în 2030 și cum se va poziționa România

spot_img

kpmg

Guvernele trebuie să își schimbe modul în care planifică, gândesc și acționează, dacă doresc să fie pregătite pentru megatendințele globale care exercită o presiune imensă asupra resurselor și capacității economiei mondiale, potrivit raportului Future State 2030, publicat de compania de consultanță KPMG International.

Raportul a fost elaborat în colaborare cu The Mowat Centre – the School of Public Policy and Governance din cadrul Universității din Toronto și examinează nouă parametri: demografia, creșterea importanței individului, tehnologiile, interconectarea economică, datoriile publice, schimbarea centrelor de putere economică, schimbările climatice, presiunea asupra resurselor și urbanizarea.

Analiza a permis conturarea unor ”megatendințe” și a unor acțiuni strategice care ar trebui adoptate de autorități încă de pe acum pentru a asigura un viitor stabil.

Cele mai importante megatendințe se referă la:

  • Insuficiența resurselor, în condițiile în care, pentru a răspunde cererii din anul 2030, va fi necesară o creștere globală de alimente și apă de 50% și respectiv 40%;
  • Afluxul crescut de tineri care intră pe piața muncii în economiile în curs de dezvoltare alături de presiunea crescută exercitată în majoritatea țărilor dezvoltate de populațiile aflate în proces de îmbătrânire rapidă;
  • Dezvoltarea unei clase de mijloc cu un nivel crescut de relaționare și cunoștințe în tehnologia avansata, cu cereri mai mari din partea guvernelor confruntate cu o datorie publică în creștere;
  • Interconectarea și interdependența crescută a economiilor din întreaga lume.

Nick Chism, șef al deprtamentului Government & Infrastructure din KPMG International, a afirmat că guvernele s-au concentrat asupra obiectivelor pe termen scurt, din cauza crizei financiare.

”Acum am atins însă un moment critic în care guvernele trebuie să adopte o viziune pe termen mai lung asupra provocărilor sociale și de mediu tot mai presante. În lipsa unor schimbări majore, impactul acestor nouă megatendințe va depăși cu mult capacitatea guvernelor de a răspunde nevoilor și cererilor părților interesate în următorii 10-20 de ani”, a declarat Chism, potrivit unui comunicat de presă.

Daniela Nemoianu, Executive Partner în KPMG Romania, spune că Guvernul se confruntă cu o situație dificilă – să continue aplicarea unor programe strategice substanțiale, în condițiile în care operează măsuri fiscale severe, iar cetățenii au cereri ferme și o vigilență sporită.

”Până în 2030, presiunea creșterii globale a populației, la care se adaugă un consum crescut al unei clase mijlocii tot mai numeroase și schimbările climatice vor exercita o presiune enormă asupra resurselor. Acesta este, posibil, megatrendul cu cele mai devastatoare efecte, iar România trebuie să devină conștientă despre implicațiile unei poziționări competitive, protective și sustenabile”, a mai declarat Daniela Nemoianu.

 Vlad Bârleanu