-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:27
No menu items!

KPMG: Cotele CAS în România sunt destul de ridicate, iar beneficiile – reduse

spot_img

Coada-ghiseu-impozite-taxe

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) sunt destul de ridicate în România, în timp ce beneficiile pe care le aduc sunt reduse, sunt de părere experții companiei de consultanță KPMG România. În acest sens, Guvernul trebuie să ia în calcul plafonarea CAS la un nivel care să încurajeze ocuparea forței de muncă și stimularea creșterii economice.

”Plafonarea contribuțiilor sociale la de cinci ori salariul mediu reprezintă un aspect pozitiv, cu toate că are aplicabilitate restrânsă. Guvernul ar trebui să analizeze cu atenție reducerea contribuțiilor sociale, sau cel puțin plafonarea lor la niveluri rezonabile, pentru a încuraja ocuparea forței de muncă și stimularea creșterii economice”, crede Mădălina Racovițan, Partener în cadrul KPMG în România și coordonatorul departamentului People Services.

Multe state ale lumii crează noi praguri valorice pentru cotele de impozit pe venit, aplicabile pentru persoanele cu venituri foarte mari, sau introducerea unor noi taxe temporare, pentru a limita creșterea deficitului bugetar.

Experții KPMG în România avertizează că o astfel de abordare și în România trebuie gândită în contextul în care impozitarea muncii este deja ridicată.

“Raportandu-ne la România, cota unică de impozit pe venit de 16%, introdusă la începutul anului 2005, nu a suferit nici o modificare. Cota pare a fi competitivă, însă pentru a înțelege costurile reale ale ocupării forței de muncă, contribuțiile sociale trebuie, de asemenea, să fie luate în considerare. Acestea sunt destul de ridicate în România, după cum au arătat studiile comparative la nivel mondial realizate de KPMG, în timp ce beneficiile pe care le aduc sunt reduse”, mai spune Mădălina Racovițan.

Autoritățile au declarat în mod repetat, în ultimii ani, intenția de a reduce cotele CAS, dar măsurile au fost luate în sens contrar, respectiv de majorare a bazei de impozitare atunci când nu au fost majorate contribuțiile de asigurări, efectiv.

Și Guvernul Ponta a anunțat că vrea să reducă impozitarea muncii în România, una dintre cele mai ridicate din UE, dar până acum nu a luat nicio decizie în acest sens.

”Guvernul a declarat public, în acest an, că se urmărește o reducere a contribuțiilor sociale pentru anul viitor. Cu toate acestea, rămâne de văzut care vor fi măsurile concrete ce vor fi luate în perioada următoare”, a transmis reprezentanta KPMG.

În sens contrar declarațiilor guvernului, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a fost unul dintre artizanii introducerii CAS pe veniturile din chirii.

Cosmina Croitoru