2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:14
No menu items!

KPMG și Ţuca Zbârcea&Asociații își declară optimismul pentru privatizarea Poștei, după eșecul recent

spot_img

KPMG și Ţuca Zbârcea&Asociații își declară optimismul pentru privatizarea Poștei, după eșecul recent

Consorțiul format din KPMG România și Ţuca Zbârcea&Asociaţii a transmis că susține decizia Guvernului României de a extinde procesul de privatizare a Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR) și își menține încrederea cu privire la finalizarea cu succes a procesului ”în condițiile demersurilor realizate până la acest moment și a semnalelor din piață”.

”Extinderea procesului confirmă investitorilor și părților interesate că procesul de privatizare este unul  ireversibil. Această prelungire este în linie cu recomandările făcute de către consultant, pe baza solicitărilor formulate de către potențiali investitori. În plus, soluția identificată pentru continuarea privatizării a fost creșterea atractivității Poștei Române, și, în consecință, obținerea unui preț mai bun, și nu reducerea criteriilor ce trebuie îndeplinite de potențialii investitori”, potrivit unui comunicat transmis joi.

Consorțiul susține că, prin extinderea procesului, se pot soluționa problemele identificate – cadrul de reglementare, datoriile istorice, aspecte privind statutul de furnizor de serviciu universal sau contractul colectiv de muncă.

Consultanții arată că Poșta Română are un potențial mare de creștere pentru un investitor ce urmărește să dețină poziția de lider de piață și că este bine poziționată pentru a-și îmbunătăți performanța și a înregistra o creștere sustenabilă în viitor.

În prezent, rambursările lunare aferente datoriilor istorice restricționează capacitatea de a efectua investiții noi pentru dezvoltarea activităților curente, cum ar fi utilaje de sortare automată, sau dezvoltarea unor domenii noi, precum serviciile financiar-bancare sau serviciile de broker de asigurare.

”Considerațiile, cerințele, constrângerile și propunerile investitorilor privind compania Poșta Română și procesul de privatizare al companiei au fost analizate și sunt în curs de soluționare. Prin această extindere, se creează oportunitatea ca împreună cu reprezentanții Ministerului Societății Informaționale (MSI) și ai CNPR să fie finalizate o serie de măsuri care să crească gradul de atractivitate al companiei, astfel încât este posibil să apară și alți investitori pe lângă cei cu care purtăm deja un dialog constant”, a afirmat Răzvan Mihai, Executive Partner KPMG în Romania și reprezentantul consorțiului de consultanți.

Marți, procesul de privatizare al CNPR a intrat în impas, pentru că niciun potențial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului.

Guvernul a decis miercuri că Poșta Română va fi restructurată într-o perioadă de 180 zile, iar ofertele ferme și angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse până la 30 iunie 2014, acest ultim termen putând fi însă devansat dacă se constată că operatorul poștal a devenit atractiv în urma reorganizării.

Executivul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea în acțiuni a datoriilor istorice ale companiei și eșalonarea daroriilor către ANAF. De asemenea, de luna viitoare, vor fi disponibilizați peste 4.400 de angajați din cei 32.000.

Consorțiul format din KPMG și Țuca, Zbârcea&Asociații prestează servicii de consultanță pentru MSI în procesul de privatizare al Poștei.

Vlad Bârleanu