4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:29
No menu items!

Kovesi vrea să iasă de sub controlul Comisiei Europene: Procurorii sunt independenți

spot_img

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a cerut, într-un discurs ținut în cadrul unei comisii din Parlamentul Germaniei, modificarea regulamentului astfel încât EPPO să nu mai fie asimilat unei „instituții descentralizate a Comisiei Europene”. Kovesi a argumentat că acest lucru nu este compatibil cu independența procurorilor europeni pentru care a cerut și extinderea competențelor.

„Extinderea competențelor noastre ar necesita rediscutarea regulamentului nostru de la fondare. Dar, oricum, avem nevoie de o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator. Mult mai repede decât s-a planificat inițial”, a declarat Kovesi în Parlamentul Germaniei. 

Ea a arătat că Parchetul European este asimilat unei agenții descentralizate a Comisiei Europene, ceea ce nu este compatibil cu independența procurorilor. 

„EPPO este tratat ca o agenție descentralizată a Comisiei Europene, ceea ce nu este compatibil cu independența noastră. Spre deosebire de agențiile descentralizate, EPPO nu contribuie la punerea în aplicare a unei politici a Uniunii. Acesta exercită o putere specifică, care era o prerogativă a suveranității statelor membre până la crearea sa. În calitate de organism judiciar al UE, EPPO nu ar fi trebuit să fie niciodată asimilat unei agenții descentralizate a UE. Acest lucru trebuie să fie corectat prin intermediul unei modificări legislative”, a mai spus Kovesi.

„Știm deja că sistemul de rotație a procurorilor europeni este incorect din punct de vedere matematic. Că gestionarea acestora în conformitate cu statutul standard al personalului UE este greșită din punct de vedere instituțional, în timp ce administrarea procurorilor europeni delegați este un coșmar birocratic.

Știm deja că trebuie clarificate modalitățile investigațiilor noastre transfrontaliere. Că EPPO trebuie să i se permită să își exercite competența pentru infracțiuni precum contrabanda în aceleași condiții în toate statele membre participante. În caz contrar, oferim organizațiilor criminale posibilitatea de a face forum shopping între jurisdicțiile naționale. Acestea fac deja acest lucru. De ce ar trebui să le permitem acest lucru?

Acest lucru este cu atât mai urgent în contextul reflecțiilor în curs de desfășurare cu privire la modul în care se poate garanta că măsurile restrictive ale UE au un impact puternic. Aveți nevoie de o aplicare consecventă și eficientă din partea autorităților naționale, bineînțeles. Dar este nevoie, de asemenea, ca sancțiunile pentru eludarea acestora să fie disuasive, iar aplicarea lor să fie eficientă.

Recent, comisarul Reynders s-a interesat de opinia noastră de experți cu privire la extinderea competenței noastre la încălcarea măsurilor restrictive ale UE. Răspunsul Colegiului EPPO este simplu: da, este fezabil.

De fapt, ar fi bine să fie, deoarece avem deja o mică parte de competență în acest domeniu! Avem deja cazuri de contrabandă care implică eludarea măsurilor restrictive ale UE…„, a mai spus șefa Parchetului European, în susținerea solicitării sale de modificare a regulamentului EPPO în sensul extinderii competențelor procurorilor europeni.

Ea a mai arătat că bugetul Parchetului European pentru 2021 a fost mai mic de patruzeci și cinci (45) de milioane de euro, dar că în primul an de funcționare a EPPO, judecătorii au dispus confiscarea a peste un sfert de miliard de euro în cauzele instrumentate de EPPO. „Așadar, pui un (1) euro și primești cinci (5) înapoi. Randamentul investiției este masiv și imediat”, le-a transmis Laura Codruța Kovesi parlamentarilor germani.

Raluca Dan