2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:40
No menu items!

Kovesi: Parlamentul încearcă să limiteze atribuțiile procurorilor

spot_img

Șefa DNA a vorbit despre recentele tentative de modificare a Codului de procedură penală

Kovesi_Laura_SZ 1

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, critică tentativele, din ultima perioadă, ale parlamentarilor de a bloca lupta anticorupţie.

Şefa DNA a vorbit, în cadrul unui interviu la Pro TV, despre atitudinea politicienilor faţă de justiţie. Întrebată dacă reprezentanţii clasei politice sprijină lupta anticorupţie, Kovesi a declarat: „Este foarte dificil de spus, în condiţiile în care, la fiecare două săptămâni ne trezim cu proiecte de modificare a Codului Penal sau a Codului de Procedura Penală prin care se încearcă limitarea atribuţiilor sau posibilităţilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil să spun că actuala clasa politica sprijină lupta anti-coruptie. Sunt politicieni care, într-adevăr, sprijină lupta anti-coruptie, dar există o mare parte a acestor care încearcă de fiecare dată să modifice legea în aşa fel încât lupta anticorupție să fie îngreunată sau impedicată. Dacă ne referim la votul din Parlament pe cererile de ridicare a imunităţilor, am putea spune că nu întotdeauna avem sprijin din partea clasei politice. Un cetăţean care comite o fapte de corupţie poate fi arestat oricând în timp ce un parlamentar, pentru că face parte din Parlamentul României, deşi comite aceeaşi faptă sau una mai gravă, nu poate fi arestat, pentru că uneori votul în Parlament blochează exercitarea acestei posibilităţi”.

Kovesi a mai afirmat că tentativele de modificare a Codului Penal reprezintă încerări de liminare a atribuţiilor procurorilor. „Cred că e o încercare de a limita atribuţiile procurorilor, nu cred că în România s-a inventat măsură arestării preventive în 2015, nici cătuşele nu au fost inventate acum. Cred că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panica în rândul clasei politice şi acesta e motivul pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor. Am văzut câteva propuneri de modificări şi extrem de largi. Să vă dau un exemplu: exista o propunere potrivit căreia o persoană care suferă de o boală incurabilă poate să nu execute pedeapsa pe care o primeşte. Codul penal nu defineşte ce înseamnă boală incurabilă, doar dacă ne ducem la DEX sau apelăm la medici. Dacă luăm termenul general, e o boală care nu se vindecă. Dacă ai o alergie, nu te mai duci la puşcărie dacă furi, pentru că ai o boală care nu se vindecă. E una dintre modificările care se încearcă a fi introduse. Cred că un Cod trebuie să stabilească nişte criterii generale. Ceea ce e mai important, măsură arestării preventive se dispune totdeauna de judecător. Judecătorii sunt imparţiali şi independenţi în România, orice solicitare a procurorilor e verificată de un judecător. O astfel de cenzură nu trebuie să existe din partea politicienilor, ci a judecătorilor”, a mai declarat Kovesi.

Valeriu Motoc