6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:49
No menu items!

Kovesi, la bilanțul DNA: „Investigarea corupţiei la nivel înalt va continua”

spot_img

Activitatea procurorilor anticorupție în 2014 a înregistrat câteva premiere de la înființareea instituției

Kovesi_Laura_SZ 2

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut, în timpul discursului de la bilanțul activității instituției pentru anul 2014, că „investigarea corupţiei la nivel înalt va continua, indiferent de funcțiile deținute de cei vizați”.

La bilanţul DNA, organizat, marți, la Cercul Militar Național, participă președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, ministrul justiției, Robert Cazanciuc, adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, directorul interimar al SRI, generalul Florian Coldea, alături de alți invitaţi ai instituţiilor partenere, procurori și poliţişti din cadrul DNA.

Potrivit bilanțului, în anul 2014, s-au înregistrat o serie de premiere – cele mai multe dosare penale de soluţionat, cele mai mutle rechizitorii emise într-un an, cele mai multe condamnări, cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi într-un an. Cei 97 de procurori au avut de instrumentat peste 9.100 de cauze. În medie, un procuror a făcut acte de urmărire penală în 105 cauze în același timp. Numărul rechizitoriilor a crescut foarte mult în 2014, ajungând la peste 300, datele statistice confirmând eficiența DNA. Peste 1.100 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, iar activitatea judiciară a fost desfăşurată de 28 de procurori care au participat în peste 100.000 de şedinţe de judecată.

Peste 1.100 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv. Pe de altă parte, procentul de achitări s-a menţinut la 9%, sub media europeană, „dar trebuie continuată peocuparea pentru creşterea standardelor de calitate”, a spus Codruța Kovesi.

Fraudă în achiziţii publice cu fonduri UE şi fonduri naţionale

Au fost deschise peste 700 de cauze cu suspiciuni privind fraudarea fondurilor. Cele mai multe cauze privesc fondurile naţionale, fondurile UE fiind mai bine protejate. S-a constatat îmbunătăţirea mecanismelor de fraudare. Numărul sesizărilor de la instituţiile de control a scăzut în 2014.

Numărul mare de magistrați inculpați trebuie să îngrijoreze

Corupţia în sistemul judiciar a fost şi rămâne o prioritate. 35 de magistraţi au fost trimişi în judecată în 2014, condamnaţi fiind 20. Multe dosare au fost iniţiate ca urmare a plângerilor depuse de justiţiabili. Numărul mare de magistraţi inculpaţi an de an pentru corupţie trebuie să ne îngrijoreze, pentru că reprezintă o vulnerabilitate a sistemului judiciar. E necesară prevenţia, întărirea sistemului de control intern, a spus Kovesi.

DNA a solictat Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale pentru 9 parlamentari şi pentru 12 miniştri, iar „investigarea corupţiei la nivel înalt va continua, indiferent de funcțiile deținute de cei vizați”, a mai spus Laura Codurța Kovesi.
„Toate rezultatele pozitive nu ar fi fost posibile fără ajutorul poliţiştilor judiciari”, a ținut să sublinieze Kovesi.

Hotărârile judecătoreşti definitive în dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Dacă acestea ar fi executate, ar fi reprezentat  mai mult decât fondul de salarii al medicilor pe un an.

Activitatea DNA a fost influenţată de modificările legislative, impactul major fiind dat de noile Coduri. Unele dispoziţii au creat dificultăţi procurorilor, a precizat Kovesi.

Am înaintat Ministerului Justiției şi Consiliului Superior al Magistraturii mai multe propuneri de modificări legislative care pot influenţa eficiența investigaţiilor. E vorba de accesul la informaţii legate de traficul de date, procedura în camera preliminară, administrarea de probe

Laura Codruța Kovesi

În 2014, DNA s-a aflat în atenţia opiniei publice. Interesul mediatic nu poate fi oprit sau cenzurat de DNA. O realitate care ne bucură este că interesul public este foarte ridicat, ceea ce se reflectă şi în dublarea numărului de accesări pe site-ul DNA faţă de 2013. DNA se bucura de o încredere de pste 55%, cea mai mare încredere din sistemul judiciar. Creşterea încrederii publice se reflectă in crterea cu 78% a numărului de sesizări primite de la cetăţeni, a mai declarat Codruța Kovesi.

Andrei Tudor