6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:23
No menu items!

Kovesi, în război cu Niţu şi Cazanciuc pe şefii din DNA. Şefa DNA combate legea cu o interpretare a regulamentului intern

spot_img

Cazanciuc_Kovesi_NituŞefa DNA, Laura Kovesi, a deschis, miercuri seară, în mod oficial, „războiul” cu procurorul general Tiberiu Niţu şi cu ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc. În timp ce procurorul general a ordonat schimbările de procurori-şefi în cadrul DNA, cu girul ministrului justiţiei, în baza Legii privind statutul magistraţilor, Kovesi susţine, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei pe care o conduce, că nu există motive care să justifice aceste schimbări. În plus, ea îl acuză, în mod nejustificat, pe Niţu că ar fi „încălcat regulamentul de ordine interioară al DNA” -care, pe de o parte, nu se referă la delegările de procurori- şefi şi, pe de altă parte, nu poate să „bată” legea.

Astfel, iniţial, Parchetul General a motivat, într-un comunicat de presă, înlocuirea lui Lucian Papici şi a Marianei Alexandru de la şefia Secţiei I a DNA, cu Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 02.10.2013, încetarea delegării domnului Lucian Papici în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi delegarea în aceeaşi funcţie a doamnei Iuliana Bendeac. De asemenea, la aceeaşi dată, a dispus încetarea delegării doamnei Mariana Alexandru în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei şi delegarea în aceeaşi funcţie a domnului Viorel Cerbu. Totodată, a fost menţinută delegarea doamnei Elena Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală, precum şi delegarea domnului Ion Alexandru în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari. Măsurile dispuse au avut în vedere faptul că ministrul justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie, după cum urmează:

  • doamna Iuliana Bendeac în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei;
  • domnul Viorel Cerbu în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei;
  • doamna Elena Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală;
  • domnul Ion Alexandru în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

S-a urmărit, astfel, asigurarea  continuităţii şi a unei eficienţe manageriale sporite, în perspectiva prezentării candidaţilor propuşi la interviu.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Replica Laurei Kovesi, vădit nemulţumită de decizia ministrului justiţiei şi a procurorului general, nu s-a lăsat aşteptată. A venit după doar cinci minute, tot într-un comunicat de presă.

La data de 02.10.2013, ora 17.00, au fost transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a dispus, începând cu data de 02.10.2013 încetarea delegării domnului PAPICI LUCIAN GHEORGHE, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), nivel central, în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei a DNA. Delegarea fusese dispusă prin ordinul din 23.09.2013 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  De asemenea, s-a dispus, începând cu data de 02.10.2013 încetarea delegării doamnei ALEXANDRU MARIANA procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nivel central, în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei a DNA.  Prin ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de încetare a delegării celor doi procurori din funcţiile de conducere ale Secţiei de combatere a corupţiei, nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivele care au stat la baza acestei dispoziţii. Activitatea profesională a procurorilor şefi, a căror delegare a fost încetată prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a remarcat prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere.  Începând cu aceeaşi dată, 02.10.2013, prin ordin procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus delegarea doamnei BENDEAC IULIANA, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nivel central, în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi a domnului CERBU IOAN VIOREL procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nivel central, în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei. Potrivit dispoziţiilor art.8 lit.c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiției, publicat în Monitorul Oficial nr. 852 din 17 octombrie 2006, se prevăd urmatoarele: „Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție îndeplinește următoarele atribuții: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție delegarea procurorilor la Direcția Națională Anticorupție”. Pentru delegarea procurorilor BENDEAC IULIANA şi CERBU IOAN VIOREL nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispoziţiile menţionate.

Direcţia Naţională Anticorupţie

Procurorul şef al DNA a omis, pe de o parte, faptul că Regulamentul de ordine interioară al DNA nu poate bate legea. Astfel, potrivit articolului 57, alineatele 7 şi 8 din Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, „în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni„. „Delegarea procurorilor poate fi prelungită, cu acordul scris al acestora, cel mult încă 6 luni”, mai prevede legea.

În plus, regulamentul de ordine interioară al DNA se referă la recomandările pe care şeful DNA le face procurorului general în cazul delegării unor procurori de la alte Parchete la DNA. Regulamentul nu conţine însă nicio prevedere legată de delegări la DNA pe funcţii de conducere, singura astfel de prevedere fiind conţinută de Legea privind statutul magistraţilor.

Maia Constantin