Victor Ponta este audiat luni de procurorii DNA. Potrivit unor surse citate de EvZ și Stiripesurse.ro, tema audierii este trecerea lacului Belina din proprietatea publică a statului în cea a Consiliului Județean Teleorman.
În urmă cu o săptămână, Victor Ponta a relatat că Liviu Dragnea i-a adus un document în Guvern prin care i-a solicitat să treacă lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman. Lacul a ajuns ulterior la Tel Drum, firmă despre care se spune că i-ar aparține indirect liderului SPD.
Fostul premier a mai declarat, atunci, că imediat după acest episod, actualul lider PSD l-a invitat pe lacul Belina, despre care atunci știa că e o proprietate privată a acestuia, nu a Tel Drum. Lacul Belina revenit în actualitate în momentul în care Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu s-au dus la pescuit de știucă.
La jumătatea lunii iulie, urmaşul preşedintelui PSD la şefia CJ Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea, a fost anunțat că este urmărit penal, alături de alți doi funcționari, pentru închirierea ilegală a unei suprafeţe de 80 de ha, care a trecut în administrarea CJ printr-o HG semnată de vicepremierul Dragnea.
De asemenea, și fostul premier Sorin Grindeanu a fost audiat ca martor săptămâna trecută la DNA, însă nu a precizat în ce dosar. Surse citate de Antena 3 afirmă că Ponta și Grindeanu sunt audiați în același dosar.
Întrebat, într-un interviu acordat Hotnews, dacă atunci când era prim-ministru Dragnea l-a rugat să intervină în vreun fel în favoarea firmei Tel Drum, Ponta a replicat: „Da, și o să vă dau un alt exemplu care m-a deranjat foarte tare și concret, cu acte. Domnul Dragnea mi-a cerut, a făcut de altfel hârtia pentru guvern, pentru trecerea acelui lac la Consiliul Județean Teleorman. (…) Eu am aflat acum din presă și înțeleg că așa este, adevărat, cred că nu-i o minciună, că acel lac a ajuns la Tel Drum. Sigur că m-am enervat. Că nu mi-a zis că ajunge la Tel Drum, mi-a zis că ajunge la poporul teleormănean. (…) Asta e o chestiune care m-a deranjat. Pentru că e și semnătura mea acolo. Normal, după ce semnează toți ceilalți miniștri, semnează și primul ministru. Dar, da, domnul Dragnea a propus ca acel lac să treacă la… dar nu mi-a zis că-l trece după aia la Tel Drum”, spunea Victor Ponta.
Jurnalistul Dan Andronic a publicat luni în EvZ informații potrivit cărora Laura Codruța Kovesi are o miză personală în a construi rapid un dosar penal pentru inculparea lui Liviu Dragnea. Mizele și explicațiile pentru aceste evoluții rapide sunt următoarele:
- Să se ceară aprobarea Parlamentului pentru ridicarea imunității, lipirea etichetei de corupt și inițierea unei noi campanii de presă.
- Raportul Inspecției Judiciare despre neregulile din DNA își urmează traseul birocratic și va fi publicat la un moment dat. Koveși va acuza Inspecția Judiciară de instrumentare politică a raportului, va spune că Liviu Dragnea se răzbună pentru că i-a fost deschis un nou dosar. Acuzația de politizare urmărește să discrediteze raportul Inspecției Judiciare și să facă imposibilă demiterea Laurei Kovesi.
- Acțiunea DNA este un răspuns și la demersul lui Dragnea, alături de Călin Popescu Tăriceanu, de a sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la conflictul juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public, conflict generat de boicotarea lucrărilor comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009 de către Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi. Un verdict favorabil din partea CCR privind sesizarea liderilor parlamentari înseamnă final de carieră pentru Kovesi și Lazăr.
- Situația judiciară a președintelui PSD s-a schimbat radical față de anul trecut: sentința încasată în dosarul Referendumul are mari șanse să fie desființată ca urmare a deciziei pilot a CEDO în speța “Cerovsek şi Bozicnik contra Sloveniei”. În acest caz, CEDO a hotărât că s-a încălcat dreptul la proces echitabil pe temeiul nerespectării procedurilor legale de motivare și semnare a decizei judecătorești. Verdicul CEDO confirmă validitatea argumentelor legale folosite și de Liviu Dragnea și de apărătorii săi în dosarul Referendumului. Prin obținerea deciziei de încălcare a dreptului la un proces echitabil, Liviu Dragnea are la îndemână mai multe căi extraordinare de atac, inclusiv revizuirea sentinței.
- Procesul pe rol privind acuzația de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman se rejudecă și el de la zero, tot în baza unei decizii favorabile de la CEDO.
T.S.