1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:28
No menu items!

Kovesi, din nou în instanță. Mihaela Moraru dezvăluie tehnicile folosite pentru blocarea deciziei de a reveni la DNA

spot_img

Procuroarea Mihaela Iorga Moraru a formulat o nouă acţiune în instanţă împotriva şefei DNA, precum şi a adjunctului ei, Marius Iacob, pentru anularea Ordinului nr. 301/5.07.2017, prin care aceasta a fost revocata din funcţia de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce, în septembrie 2017, şi-a câştigat la Curtea de Apel București, prin decizia judecătorului Amer Jabre, dreptul de a se întoarce la DNA.

Dosarul a fost înregistrat în dată de 24.11.2017 la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti sub nr. 9002/2/2017, iar pe lângă anulare ordinului lui Kovesi mai prevede şi acordarea de despăgubiri de către DNA, Kovesi şi Iacob, în valoare 10.000 euro, bani care reprezintă daunele materiale, pentru lunile iulie-octombrie 2017, determinate prin decizia de revocare Mihaelei Iorga Moraru. Potrivit luju.ro, cauza, conform informaţiilor existente la dosarul nou format, a fost repartizată judecătorului Radu Ionel care urmează să stabilească dacă revocarea din DNA a Mihaelei Iorga Moraru s-a făcut legal sau nu.

În noul dosar format la Curtea de Apel Bucureşti se regăsesc date extrem de importante care vin să facă lumină şi să confirme totodată informaţiile deţinute, potrivit cărora judecătorul Amer Jabre, care a soluţionat dosarul privind suspendarea acţiunii de revocare a lui Iorga Moraru, a judecat sub presiune întregul dosar.

Relevante, apreciem noi, sunt corespondentele pe care şefa DNA le-a avut cu CSM şi PICCJ cu o zi înaintea începerii judecării dosarului, care aveau rolul de a justifica dorinţa Laurei Kovesi de a-l recuza pe judecătorul Amer Jabre.

Potrivit actelor din dosar, în dată de 16 august 2017, Laura Codruta Kovesi a solicitat preşedintei CSM, judecătoarea Mariana Ghenă, explicaţii privitoare la judecătorul Amer Jabre, motivând “necesitatea formulării pentru termenul din data de 17.08.2017 a unei cereri de recuzare documentate”.

Temeiul adresei a fost dat de faptul că, în 2014, “potrivit datelor apărute în spaţiul public”, procurorul general al PICCJ a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la judecătorul Amer Jabre pentru pretinse fapte incompatibile cu funcţia de magistrat, Laura Kovesi dorind să afle dacă “pe rolul CSM există o sesizare de cercetare disciplinară a domnului judecător Jabre Amer”.

Răspunsul a venit din partea CSM în aceeaşi zi în care a fost formulată solicitarea de către Laura Kovesi, 16 august 2017, şi conţinea datele solicitate şi mai apoi folosite de DNA pentru recuzarea lui Jabre Amer, scrie Lumea Justiției.

Andrei Tudor