-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:05
No menu items!

Kovesi: De când am preluat această funcție nu am primit niciun fel de informare de la SIE

spot_img

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat marți că de la preluarea mandatului la conducerea DNA nu a primit niciun fel de informare de la Serviciul de Informații Externe.

”În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrare, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar 4 dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit și SIE un punctaj oarecum mic. Aș putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcție nu am primit niciun fel de informare de la SIE”, a afirmat Kovesi, citată de Agerpres.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință publică, în București.

Declarații Kovesi:

  • Nu pot să îmi explic de ce de la SIE în ultimii ani nu am primit vreo sesizare.
  • Mulți dintre inculpații anchetați de procurorii anticorupție își deschid conturi în străinătate sau există firme străine anchetate în țările lor pentru mita dată în România.  
  • SIE are obligația de a trimite informări atunci când în activitățile pe care le desfășoară sesisează fapte penale.
  • Mi se pare imposibil ca ofițerii SIE să nu cunoască faptul că mai mulți infractori au cheltuit sume mari de bani pentru a cumpăra proprietăți în străinătate.  De exemplu, un suspect a achiziționat o casă de șase milioane de euro în Franța și SIE nu a trimis nicio sesizare către DNA.
  • Nu am primit niciodată informări de la SIE, am aflat din comisii rogatorii sau din investigații jurnalistice. Mi-e greu să cred că ofițerii de informații nu dau peste aceste elemente și nu înțeleg de ce nu sesizează DNA. Am vazut că foarte mulți dintre cercetați își mută averea și bunurile în străinătate. Este de siguranță națională, ca atunci când milioane de euro sunt transferate în offshore, sau când sume considerabile de bani sunt date ca mită prin offshore-uri pentru licitații publice.

T.S.