Președintele Klaus Iohannis este „destul de optimist” că procesul de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen se va încheia cu „un rezultat pozitiv” în 2023. Iohannis a participat, joi, la summitul UE de la Bruxelles, pe agenda căruia nu s-a aflat subiectul aderării româniei la Schengen.
„Așteptarea mea este ca România să intre cu drepturi depline, fără alte condiții, în cursul anului 2023 în Schengen”, a spus șeful statului, fără să facă mențiuni în care perioadă, mai exact, din 2023 face referire, în prima jumătate a anului, când președinția este a Suediei, sau în a doua jumătate a lui 2023, când Spania va fi la șefia UE.
El a menționat însă că a avut prime discuții și crede că „s-au făcut pași pe calea cea bună”: „Am avut o discuție cu premierul suedez, i-am prezentat problema, a înțeles-o foarte bine. Sigur că nu și-a luat un angajament ferm într-o primă discuție exploratorie”, a răspuns Iohannis unei întrebări.
De altfel, și cancelarul Austriei a declarat, înainte de lucrările summitului, că a vorbit cu Klaus Iohannis dar își menține poziția față de problema migranților, astfel că un alt vot din partea Austriei, nu ar fi de așteptat prea curând.
„Concluzia mea e simplă: toți actorii au înțeles că avem o problemă care trebuie rezolvată. Suntem țară de primă linie pentru migranți și controlăm fluxul migrator, avem rezultate foarte bune recunoscute de surse externe. Am reiterat aceste lucruri ca să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la niște așteptări, și noi românii așteptăm semne clare de solidaritate din partea UE. Avem așteptări legitime să fim primiți în spațiul Schengen. Aceste chestiuni sunt evidente și nu am fost contrazis de nimeni”, a mai declarat președintele.
M. Nedelcu