-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025 - 4:14
No menu items!

Klaus Iohannis pe lista scurtă pentru șefia NATO

spot_img

Un scenariu analizat de jurnaliștii de la Politico.eu îl plasează pe Klaus Iohannis pe lista posibililor șefi ai NATO. Aceștia susțin că președintele României ar avea șanse să devină următorul secretar general al Alianței Nord Atlantice, după ce Jens Stoltenberg își va termina mandatul, în septembrie 2022.

Jens Stoltenberg, fost prim ministru al Norvegiei, conduce NATO din toamna anului 2014. O analiză a celor de la Politico încearcă să anticipeze cine va fi noul secretar general după 2022, precizându-se faptul că un anunț oficial e așteptat la summitul NATO de la Madrid de anul viitor.

Analiza indică faptul că, deși mulți consideră că e timpul ca NATO să fie condus de o femeie, nu e exclusă varianta ca un lider din Est să preia frâiele Alianței, acesta fiind un posibil semnal dat Rusiei.

Favoritele pentru conducerea NATO, potrivit sursei citate, ar fi Dalia Grybauskaite, fostă președintă a Lituaniei, și Kersti Kaljulaid, actuala președinte a Estoniei. Un alt nume e Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Croației, destul de controversată după ce în campania din 2019 a accelerat pozițiile de centru-dreapta conservatoare.

România este un alt aliat NATO care întrunește criteriul alocării a 2% pentru apărare, ceea ce face ca președintele Klaus Iohannis să aibă șanse la poziția de secretar general al NATO, deși unii ar putea privi o astfel de numire care fiind un pic prea agresivă la adresa Rusiei, relatează Politico.

Un alt nume vehiculat prin cancelariile occidentale este cel al premierului Mark Rutte, dar și al ministrului de externe belgian Sophie Wilmès, care a mai deținut și funcția de premier.

Italia consideră, de asemenea, că ar veni rândul ei să aibă un cetățean la conducerea celei mai puternice alianțe din istorie. În acest sens s-a vehiculat numele Federicăi Mogherini, fost ministru de externe la Roma și fost Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

SUA, Germania, Franța și Marea Britanie sunt, în mod tradițional, cele mai influente state în procesul de selectare a șefului alianței.

În prezent, secretarul general adjunct al NATO este Mircea Geoană, acesta fiind în prezent românul cu cea mai înaltă funcție la nivelul alianței.