-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024 - 5:21
No menu items!

Klaus Iohannis: Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial

spot_img

România va continua să acorde asistență Kievului în aceste momente dificile și condamnă agresiunea Rusiei, a spus președintele Klaus Iohannis, în deschiderea Trilateralei România – Polonia – Turcia. Președintele a vorbit din nou despre consolidarea Flancului Estic al NATO, în contextul invaziei ruse în Ucraina.

„Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. România condamnă ferm agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va continua să acorde asistență multidimensională Kievului în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean”, a spus Iohannis.

El a amintit că România a decis înființarea unui centru de distribuție a asistenței umanitare internaționale pentru Ucraina, care să permită colectarea și transportul donațiilor către Ucraina și cetățenii săi.

„România a pledat insistent, în ultimii ani, pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe întregul Flanc Estic, într-un mod unitar și coerent. Agresiunea rusă contra Ucrainei și noua realitate de securitate definită prin prezența militară masivă a Rusiei în Ucraina și în Belarus confirmă în modul cel mai elocvent necesitatea și urgența acestei consolidări a posturii pe Flancul Estic”, a continuat șeful statului.

„Salut măsurile adoptate recent la nivelul NATO, respectiv suplimentarea forțelor, inclusiv în România, activarea Planurilor de Răspuns Gradual și desfășurarea, în premieră, a Forței NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective.

Apreciem contribuțiile aliate din România și țin să mulțumesc Poloniei și Turciei pentru că sunt parte a acestor eforturi de asigurare a unei posturi robuste a NATO în țara noastră și în regiunea Mării Negre”, a adăugat el.

„Dorim, în acest context, ca decizia aliată de înființare a unui Grup de luptă în România să fie aprobată cât mai curând posibil și contăm pe sprijinul țărilor dumneavoastră în acest sens”, le-a spus el participanților la întâlnire.

„În afară de aceasta, România își va consolida propria capacitate de apărare. Intenționăm să creștem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiții mai bune pentru înzestrarea forțelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine și a răspunde mai eficient nevoilor operaționale ale Armatei României și provocărilor de securitate actuale și în perspectivă”, a mai spus președintele.

„Împreună putem face mai mult pentru partenerii estici – Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care au nevoie de sprijinul nostru politic și practic pentru a rezista diferitelor forme de presiune din partea Rusiei. Atrag mai ales atenția asupra necesității de a sprijini Republica Moldova, care se confruntă cu dificultăți sporite în gestionarea fluxului crescut de refugiați și cu o nouă posibilă criză energetică”, continuat el.

„Unitatea de poziție și acțiune a NATO, a Uniunii Europene și a aliaților în ansamblu ne conferă o forță de necombătut. Prin urmare, trebuie să rămânem uniți și solidari, dedicați apărării valorilor și principiilor care ne leagă, dar, în egală măsură, și apărării colective, așa cum este prevăzută de Articolul 5 al Tratatului de la Washington”, a mai spus Iohannis.

                                                                                                                 Adina Silav