-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:58
No menu items!

Klaus Iohannis nu poate refuza propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, potrivit legii

spot_img

Președintele României nu poate refuza revocarea șefei Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, potrivit legislației în vigoare.

Legea 303/2004 nu prevede posibilitatea refuzului președintelui de a revoca un procuror-șef, ci doar refuzul de a numi. Șeful statului doar ia act de propunerea ministrului justiției și trebuie să emită un decret prezidențial. De altfel, Constituţia României tocmai de aceea spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, care are dreptul să propună numirea sau revocarea lor din funcţii. Dacă la numire legea prevede că preşedintele poate refuza o propunere în mod motovat, repetăm că la revocare preşedintele are obligaţia să „o facă”, scrie Lumea Justiției.

În caz contrar, dacă preşedintele va trece peste autoritatea ministrului Justiţiei, se va declanşa un conflict juridic de natură constituţională prin împiedicarea exercitării atribuţiilor ministrului, a cărui competenta de soluţionare este la Curtea Constituţională. 

Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie (n.r. – procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie), cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

Legea 303/2004
art 54 al (4)


Andrei Tudor