4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:33
No menu items!

Klaus Iohannis începe vizita oficială în Chile. Ce are pe agendă

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis își începe sâmbătă vizita oficială în Chile, cea de-a doua ţară pe care o vizitează în turneul început marţi în America de Sud.

La ora 15.30, ora României, va fi primit de către preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric, cu care va avea discuţii tête-à-tête, dar şi convorbiri oficiale. Cei doi şefi de stat vor semna un Memorandum privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă, apoi vor participa la un dejun oficial.

”Pe agenda discuţiilor oficiale dintre Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Gabriel Boric se vor afla stadiul şi perspectivele intensificării cooperării bilaterale, posibilităţi de stimulare a proiectelor sectoriale, cu accent pe dezvoltarea schimburilor comerciale şi atragerea reciprocă de investiţii, pe sectoarele de IT, energie, mediu şi agricultură.

Situaţiile de urgenţă şi reacţia la catastrofele generate de schimbările climatice vor figura, de asemenea, pe agendă, urmând a fi semnat un Memorandum de înţelegere între instituţiile responsabile din cele două ţări”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, cooperarea în plan multilateral, aspectele legate de climatul de securitate în vecinătatea celor două ţări, consolidarea democraţiei la nivel global, apărarea drepturilor omului şi combaterea schimbărilor climatice, inclusiv educaţia pentru climă, sunt teme care vor fi abordate în cadrul discuţiilor celor doi şefi de stat.

”În plan educaţional, România va deschide în perioada următoare primul lectorat de limba română din America Latină, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române. Această acţiune creează premisele pentru creşterea contactelor interumane şi a proiectelor culturale comune”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit Administraţiai Prezidenţiale, Iohannis va dona Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel de Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, preşedintele va dona copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni evacuaţi de autorităţile române şi primiţi în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria ţării.

R. Dan