-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:13
No menu items!

Klaus Iohannis, în vizită oficială la Chișinău: Aderarea la UE a Republicii Moldova, proiect național al României

spot_img

Președintele ales se află în Republica Moldova, în ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din țara vecină

Klaus Iohannis_SZ 1

Klaus Iohannis se află, vineri, în prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Imediat ce a ajuns la Chișinău, președintele ales a avut o întrevedere la sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu liderul acestei formațiuni politice, Vlad Filat.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Sunt foarte bucuros că mă aflu azi aici la dumneavoastră, în sediul partidului, aici în Chișinău, aici în Republica Moldova. E prima vizită în afara României pe care o fac de când românii mi-au dat votul lor. Am venit, deocamdată, în calitatea mea de președinte ales.Vizita vine, evident, în contextul alegerilor de aici.
  • Îmi exprim întrgul meu sprijin pentru consolidarea democrației și alinierea la normele europene. Este evident, dar vreau să subliniez și cu această ocazie, caracterul special al relațiilor România – Moldova. Avem o limbă comună, istorie comună. Nu există o altă țară decât Republica Moldova care să fie atat de importantă pentru România. România, cu siguranță, are o datorie de necontestat față de Republica Moldova: constituirea unui spațiu comun de democrație, prosperitate și stabilitate. Iar unul din obiectivele principale de politică externă al României este susținerea cu orice pretța parcursului european al Republicii Moldova. Între Republica Moldova și UE va exista o zonă de liber schimb, susținută pe reducerea taxelor vamale și pe accesul nelimitat al produselor moldovenești. Totodată, cetățenii Republicii Moldova nu mai au nevoie de viză. Sunt pași extrem de importanți în procesul de integrare completă în UE.
  • România va sprijini, ca și până acum, aderarea la UE prin susținerea permanentă a interesului Republicii Moldova. Aderarea la UE a Republicii Moldova este un proiect național al României și vă mărturisesc că-mi doresc mult ca acest lucru sa se întâmple în mandatul meu de președinte.
  • Pe 30 noiembrie, cetățenii moldoveni au ocazia să aleagă un viitor pro-european. Orice soluție aleasă trebuie să fie agreată de o majoritate a cetățenilor. Este de datoria tuturor liderilor politici să nu creeze ciocniri politice între diferite comunități și să se concentreze pe proiecte. Am speranța că cetățenii vor opta spre un viitor pro-european. Fac apel și la cei cu cetățenie română: pe 30 noiembrie putem acorda un viitor mai bun și o șansă europeană Republicii Moldova, așa cum României i s-a garantat pe 16 noiembrie drumul spre Vest. În calitate de președinte ales, vă promit că România va proteja, fără doar și poate, integritatea teritorială și interesele economice ale Republicii Moldova.

La finalul întâlnirii, Iohannis i-a oferit cartea sa lui Filat, iar acesta i-a marturisit ca deja a citit-o in mare parte dar i-a promis ca o va citi din nou pe cea cu dedicatie.

„Am citit deja o bună parte din ea, dar pentru că mi-ați scris aici în față, o voi citi din nou. Voi învăța din ce e scris aici și o să vă fac și eu un cadou, tot o carte. Și, dacă nu vă supărați, va avea aceeași denumire – Pas cu Pas”, a spus Filat făcând referire la pașii pe care Moldova îi va parcurge pentru integrarea europeană.

După întrevederea cu Filat, Klaus Iohannis are o întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.