-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:02
No menu items!

Klaus Iohannis face apel către partide, guvern, primari și mediul de afaceri: “Este nevoie de mobilizare și solidaritate pentru PNRR”

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a lansat, vineri, un apel la mobilizare și solidaritate generală pentru susținerea și implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu câteva zile înainte ca acesta să fie depus de Guvernul României la Comisia Europeană.

Preşedintele a afirmat că pentru reuşita atragerii de fonduri este nevoie ca toate partidele responsabile şi toate autorităţile să contribuie şi să se renunţe la „abordările politicianiste”.

„Bucuria finalizării PNRR este una de etapă. Am făcut primul pas, dar greu abia acum începe. Vreau să fim foarte bine pregătiţi pentru etapa cea mai importantă: punerea lui în aplicare şi finalizarea proiectelor. Putem construi proiectul unei generaţii, care să însemne schimbarea profundă a României. De reuşita PNRR depinde cum va arăta viitorul României. Acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost negociat cu mari eforturi de actuala coaliţie de guvernare. Acest plan aparţine României, iar implementarea sa se va întinde oricum dincolo de mandatul actualului guvern. Abordările politicianiste nu fac decât să şubrezească şansele de reuşită. Acum este momentul să se iasă din logica de partid”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a făcut un apel la guvernanţi să continue demersurile în domeniul PNRR, inclusiv cele de comunicare. De asemenea, Iohannis a făcut apel la primari şi alte autorităţi locale ca imediat după aprobarea PNRR de către Comisia Europeană să găsească proiectele cele mai potrivite.

„România post-pandemică este țara în care, în sfârșit, se investește masiv în infrastructură, se dezvoltă rețeaua de spitale și se creează centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile. România post-pandemică este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale. Vom investi în rețele de școli verzi, eficiente energetic, precum și în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie și în învățământul dual. România post-pandemică este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri. O țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice. Pentru a atinge toate aceste obiective, avem nevoie și de un plan coerent și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă, sub forma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, așa-numitul PNRR, prin care vom accesa banii europeni atât de necesari pentru proiecte vitale dezvoltării României. PNRR are două linii majore de acțiune: Investiții și Reforme”, a subliniat președintele.