Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu antreprenori români din Silicon Valley, cărora le-a cerut să transmită cheia succesului pentru pentru România. El le-a vorbit românilor care au ajuns să trăiască și să muncească în cea mai dezvoltată zonă a tehnologiei moderne din SUA și din lume, despre proiectul său de suflet din țară, „România Educată”.
”Nu am niciun fel de lecţii să vă dau, dar poate aveţi dumneavoastră unele lecţii care ne-ar folosi. Sunteţi oameni de succes şi chiar mă interesează să ştiu ce ar trebui să se întâmple ca acest succes al dumneavoastră să se fi întâmplat în România sau să se întâmple altora în România”, le-a spus, vineri, Klaus Iohannis, antreprenorilor români din Silicon Valley.
Președintele le-a mai cerut antreprenorilor să-i spună cum cred că ar fi fost bine să funcţioneze lucrurile în România.
”Poate ştiţi, poate nu ştiţi, am lansat acum câţiva ani un program naţional care se numeşte România Educată, fiindcă, după părerea mea, fără un tineret bine educat şi bine pregătit pentru piaţa muncii, pentru învăţământ, pentru cercetare, România nu are niciun fel de şansă. Suntem o ţară cu o problemă demografică gravă, populaţia îmbătrâneşte, suntem tot mai puţini, şi, ca să rămânem în top, trebuie să fim tot mai performanţi. Or, tot mai performanţi se poate doar tot mai bine pregătiţi. Dar, evident, continuarea educaţiei este integrarea în piaţa muncii şi este clar că scopul unei educaţii de foarte bună calitate este ca fiecare român să îşi găsească locul potrivit şi să aibă succes în munca pe care o depune – şi, varianta cea mai bună, să-i şi placă ceea ce face”, a mai declarat şeful statului.
Proiectul „România Educată”, care cuprinde un nou set de legi ale învățământului, a fost criticat de toate mediile academice, de profesori, de reprezentanții elevilor, ai părinților, ONG-uri. Proiectul va mai fi dezbătut în Parlament, spre adoptare, dar are sute de amendamente propuse deja.
Silicon Valley este zona sudică a orașului San Francisco, unde s-au înființat cele mai mari companii de tehnologie avansată din lume, dar și firmele celor mai bogați oameni ai planetei, precum Adobe, Hewlett-Packard, Google, eBay, Oracle, Tesla și altele.
M. Nedelcu