4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:01
No menu items!

Klaus Iohannis continuă să refuze numirea unor șefi de instituții, fără niciun argument, în disprețul legislației

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a respins, vineri, în ședința CSAT, propunerea de numire a unui nou șef al Statului Major al Armatei în locul generalului Nicolae Ciucă. 

Klaus Iohannis a anunțat că a respins propunerea de înlocuire pe motive de nelegalitate, deși, potrivit ministrului apărării, președintele nu a adus argumente în susținerea respingerii propunerii făcute de ministrul apărării în persoana generalului-locotenent Dumitru Scarlat, șeful Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE.

După ședința CSAT, Iohannis a ținut să atace PSD spunând că este incapabil să guverneze și, în speță, să găsească un înlocuitor la șefia Armatei. El a precizat că singura soluție a fost să prelungeacă mandatul generalului Ciucă, care expira la 31 decembrie. 

Ministrul apărării, Gabriel Leș, a declarat la Antena 3, că președintele nu a adus niciun argument pentru refuzul de numire a unui nou șef, iar prelungirea mandatului actualului șef al Armatei nu se știe dacă este în regulă. 

Potrivit articolului 32, alineat 5 din Legea 346/2006 privind organizarea Ministerului Apărării, „Șeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”. În continuare, legea prevede că „în funcția de șef al Statului Major General poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei”. Generalul-locotenent Adrian Tonea este actualul locțiitor al șefului SMAp, iar generalul-locotenent Dumitru Scarlat, șeful Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE. Acesta din urmă a fost propunerea ministrului, în condițiile în care Tonea nu ar fi putut să-și ducă la capăt mandatul de șef al Statului Major, întrucât ar trebui să fie trecut în rezervă la vârsta de 58 de ani.

Textul de lege este asemănător ca în cazul numiri altor șefi de instituții, iar Klaus Iohannis a mai refuzat numirea inclusiv a șefului DNA, Adina Florea, dar și în cazul numirii unor miniștri.

Valeriu Motoc