1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 1:05
No menu items!

Klaus Iohannis caută nod în papură pentru a respinge propunerile de remaniere

spot_img

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă două scrisori prin care încearcă să motiveze refuzul acceptării propunerilor de miniștri pentru două portofolii importante – Dezvoltare și Transporturi. Iohannis  nu invocă motive legalitate, ci de oportunitate, dar și faptul că din dosarele celor propuși ar lipsi probele care să ateste că sunt compatibili cu funcția de ministru. 

Iată, conținutul scrisorilor transmise de Klaus Iohannis premierului, potrivit Administrației Prezidențiale: 

Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,
Prim – ministru al României

Stimată doamnă Prim – ministru,

Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, ați propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcții a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova.

În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.

În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al  transporturilor.

Față de aceste motive, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, am decis să resping propunerile de numire în funcțiile respective.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS – WERNER IOHANNIS

 

Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,
Prim – ministru al României

Stimată doamnă Prim – ministru,

Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum și adreselor nr. 5/5864 și nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ați înaintat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanței funcției,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) precum și ale art. 105 din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale,

Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS – WERNER IOHANNIS

Art. 105 din Constituția României prevede următoarele: 

(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.
(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

Pe de altă parte, la art. 2 din Legea 90/2001 se arată că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.”

R.D.